Facebookoprichter Mark Zuckerberg kreeg deze week de nodige aandacht voor zijn aankondiging dat hij privacy en security belangrijk vindt, maar in werkelijkheid probeert hij van Facebook de dominante communicatiemethode te maken, zo vreest de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.
Volgens Gennie Gebhart van de EFF is het makkelijk om plannen aan te kondigen, maar is de implementatie ervan een heel ander verhaal. "Eerst zien en dan geloven", merkt ze op. Facebook wil Instagram, Messenger en WhatsApp gaan samenvoegen, waarbij Zuckerberg allerlei security- en privacybeloftes doet. Zo zouden gebruikers end-to-end versleuteld met elkaar kunnen communiceren en meer controle over hun berichten krijgen.
Zo stelt Zuckerberg dat berichten en verhalen niet langer dan nodig worden bewaard en dat er geen gevoelige data wordt opgeslagen in landen waar de mensenrechten en vrijheid van meningsuiting onder druk staan. "Dit klinkt allemaal mooi in theorie, maar secure messaging is zowel op technisch als beleidsniveau lastig om goed te doen", stelt Gebhart. Daarnaast heeft Facebook een slecht trackrecord als het om security en privacy gaat.
De aankondiging van Zuckerberg gaat echter verder, zo blijkt uit het deel van de plannen waar "interoperabiliteit" wordt beschreven. Het lijkt er namelijk op dat Facebook de berichtendiensten helemaal niet interoperabel wil maken, maar niet te onderscheiden. "Wat toezichthouders dan betreft", laat Gebhart weten. Door het combineren van de diensten op zo'n manier dat ze niet eenduidig meer zijn, heeft Facebook mogelijk een technisch excuus om concurrentie- en datadeelwetgeving te omzeilen. Gebhart merkt op dat de aankondiging van Zuckerberg volgt op een Duits bevel dat Facebook verbiedt om gebruikersgegevens zonder toestemming samen te voegen.
In het geval van Facebook is het dan ook beter om in plaats van interoperabiliteit te spreken over consolidatie, aldus de EFF. "De aankondiging schetst een toekomst waar gebruikers de vrijheid hebben om te communiceren hoe ze willen, zolang ze maar de apps van Facebook gebruiken", stelt Gebhart. Volgens Zuckerberg kunnen er geen andere berichtenapps worden toegelaten omdat dit spam en veiligheidsproblemen zou veroorzaken.
"Maar een toekomst waarin Facebook de enige eigenaar en bewaker van onze communicatiemethodes is, is slecht nieuws voor de veiligheid, keuze en controle van gebruikers. Als Facebook echt geeft om interoperabiliteit, moet het open standaarden najagen die voor een gelijk speelveld zorgen, in plaats van een gesloten familie van apps die Facebooks dominantie versterken", besluit Gebhart.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.