Bijna alle Europese overheden hebben op hun website commerciële advertentietrackers draaien, maar de Nederlandse Rijksoverheid is één van de uitzonderingen. Dat laat onderzoek van het Deense privacybedrijf Cybot zien. Voor het onderzoek werden bijna 185.000 pagina's op de primaire websites van Europese overheden geanalyseerd (pdf).
Van de 28 officiële overheidswebsites werden er op 25 advertentietrackers aangetroffen. Alleen op de websites van Nederland (Rijksoverheid.nl), Duitsland en Spanje vonden de onderzoekers geen commerciële trackers. Op de website van de Franse overheid werden maar liefste 52 trackers geteld, gevolgd door Letland (27) en België (19). Het gaat onder andere om scripts van Doubleclick, Facebook, Google en YouTube.
Het onderzoek keek ook naar de nationale gezondheidszorgwebsites van zes landen. Iets meer dan de helft van de landingpagina's bevatte advertentietrackers. Hierdoor kan gevoelige persoonlijke informatie in handen van advertentiebedrijven komen, zo waarschuwen de onderzoekers. Met name bij de website van de Ierse gezondheidszorg is het raak, waar op 73 procent van de landingpagina's trackers actief zijn. Op een Franse website over abortus werden scripts van 21 verschillende bedrijven aangetroffen, terwijl een Duitse website over zwangerschapsverlof trackers van 63 bedrijven bevatte.
"Als EU-burgers hun overheden online bezoeken, of wanneer ze openbare gezondheidsinformatie over gevoelige onderwerpen opzoeken, zoals zwangerschap, seksuele gezondheid, kanker of psychische problemen, worden ze onzichtbaar en systematisch door meer dan honderd commerciële bedrijven gevolgd", aldus de onderzoekers. Die adviseren overheden om gebruikers meer informatie over tracking te geven, alsmede de optie om trackers aan of uit te zetten. Daarnaast moeten ongewenste trackers worden verwijderd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.