De populaire dna-testdienst FamilyTreeDNA kondigde vorige maand aan dat het gaat samenwerken met de FBI, maar al voor deze aankondiging werd de database van het bedrijf door de Amerikaanse opsporingsdienst gebruikt. Via FamilyTreeDNA kunnen gebruikers van over de hele wereld hun dna opsturen, waarna stambomen en verwantschappen inzichtelijk kunnen worden gemaakt.
FamilyTreeDNA wil met de samenwerking helpen bij het vinden van verdachten en identificeren van overleden personen. Net als andere gebruikers kan de FBI een dna-bestand van iemand uploaden en zo familieleden met overlappend dna vinden. Agenten krijgen toegang tot dezelfde verzameling van genealogisch materiaal als andere gebruikers.
Het was deze optie waar de FBI al voor de aankondiging gebruik van maakte. Eind 2018 ontdekte FamilyTreeDNA dat er onbekende formaten werden geüpload. Verder onderzoek wees uit dat de geüploade bestanden van de FBI afkomstig waren. Daarop besloot de dna-testdienst om met de opsporingsdienst samen te gaan werken.
"We hadden de FBI in onze database aangetroffen en ze vertelden ons dat ze niet van plan waren om weg te gaan", zegt Bennett Greenspan, oprichter en ceo van FamilyTreeDNA, tegenover Forensic Magazine. Hoelang de FBI al van de commerciële dna-database gebruikmaakte is iets wat Greenspan niet weet.
Vorige week meldde FamilyTreeDNA in een e-mail aan gebruikers dat opsporingsdiensten voortaan verplicht zijn om aparte accounts te registreren en dat gebruikers de mogelijkheid hebben om niet met deze accounts gematcht te worden. Het gaat hier echter om een opt-out, wat inhoudt dat gebruikers zelf hun matchingvoorkeuren moeten aanpassen. Accounts van gebruikers die voor 12 maart 2019 zijn aangemaakt en als EU-account staan aangemerkt, zijn automatisch al afgemeld, maar hebben wel de optie om zich voor "Law Enforcement Matching" aan te melden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.