Een politieagent die honderden keren onterecht informatie in politiesystemen opzocht en die met derden deelde is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag bekendgemaakt.
Het misbruik van de politiesystemen vond plaats van halverwege 2014 tot augustus 2017. De verdachte zocht in deze periode 6.000 keer iets in de politiesystemen op. 2500 van deze bevragingen vonden plaats buiten diensttijd. Van 466 zoekopdrachten staat vast dat die 100 procent niets met zijn werkzaamheden te maken hadden. Zo zocht de verdachte naar informatie over familieleden, buurtbewoners, maar ook naar een voertuig, dat hij vervolgens heeft gekocht.
"Door zijn inloggegevens te gebruiken voor doeleinden die ver buiten de grenzen van zijn autorisatie vallen, heeft verdachte onbevoegd gebruik gemaakt van de servers van de politie. Naar het oordeel van de rechtbank is verdachte daarmee opzettelijk en wederrechtelijk binnengedrongen in een geautomatiseerd werk", aldus de rechter. Die stelde dat de man zich dan ook had schuldig gemaakt aan computervredebreuk.
Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden geëist, met een proeftijd van twee jaar. De maximale strafmaat voor computervredebreuk is in 2015 verhoogd van één naar twee jaar. De rechter hield bij het bepalen van de strafmaat rekening met het oude strafmaximum. Daarnaast waren er volgens de rechter straf-verminderende omstandigheden, waardoor uiteindelijk een taakstraf van 120 uur werd opgelegd, waarvan 40 voorwaardelijk.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.