Door Anoniem: Ik heb me aan die universiteit lang geleden twee jaren voornamelijk kapotverveeld in die collegebanken. En jaren lang getwijfeld of dat niet vooral aan mij lag. Maar terugkijkend denk ik dat ik daar nog net op tijd weg was. Want vooruitstrevender dan hoogleraar heeft de krant gelezen is het daar blijkbaar nog steeds niet. Het hoofddoel was destijds al bukken voor een bak met plastic rozen. Het hoofddoel was niet de wetenschap, maar elkaar belangrijk lullen. En daar is zo te lezen nog niks aan verbeterd.
Ook min of meer mijn impressie, helaas. Met daarbij de observatie dat het niveau over de jaren redelijk hard gedaald is. Zoals mijn vader me vertelde dat'ie baalde een universitaire scriptie te moeten doorlaten van de leiding terwijl hij het op HBO-niveau al afgekeurd zou hebben. En dat was al een paar jaar terug. Heb niet het idee dat het niveau omhoog geschroeft is in de tussentijd.
Hoogleraar heeft krant gelezen. Vraag er maar gelijk patent op aan dan.
Oh ja, "derde geldstroom" heette dat toch?
Door Anoniem: Door Anoniem: Oeps, NRC artikel even gelezen en geschrokken.
Hij heeft maar drie oplossingen:
1 digitale kluisjes, maar hij weet nog niet hoe je dat moet doen;
2 overheid die de discussies gaat leiden i.p.v. facebook;
3 een nieuwe infrastructuur die van de overheid is.
Stalin en Mao zijn weer terug, maar nu hebben ze een titel.
Je kunt ook overdrijven. Het internet als vitale infrastructuur is echt geen rare gedachtegang meer. Dat is het namelijk al.
Wat niet wil zeggen dat de overheid weet wat ze doet als ze er met de Ambtelijke tengels in gaat wroeten.
Net zoals het spoornetwerk, wegennet en stroomvoorziening dat ook zijn.
IIG spoornetwerk en stroomvoorziening verdienen geen schoonheidsprijs, qua overheidsinmening.
En dat de overheid er zorg voor draagt dat die digitale infrastructuur naar behoren blijft werken, vind ik ook niet raar. Je kunt je afvragen wat de toegevoegde waarde is om die infra in overheidshanden te hebben (immers, if it ain't broke...), maar om dat vervolgens door te laten slaan naar Stalin en Mao, dan ben je in mijn optiek een beetje aan het doorslaan.
Ik zou het niet zo verwoorden, maar ik denk wel dat als we de (huidige) overheid en "grote denkers" als deze prutser de boel laten bouwen dat we dan vrij snel oncomfortabel dicht in de buurt van Chinese toestanden terecht gaan komen.
Verder, die "digitale kluisjes" waar je het over hebt zijn niet zomaar een hersenspinsel van Helbing. Hij refereert hiermee aan Solid, het idee van Tim Berners-Lee. Dat is ook niet de minste naam.
Ook een naam waar ik ondertussen geen respect meer voor heb. Onder andere vanwege zijn DRM-onderschrijven.
En dat dat prima kan werken, wordt ook wel aangetoond omdat Google en Facebook een soort de-facto SSO-oplossingen voor het internet zijn geworden.
"Functioneren" en "wenselijk zijn" zijn twee heel verschillende dingen.
Dat zijn twee bedrijven die, afhankelijk van wie je het vraagt, absoluut niet in het beste belang van privacy handelen, en die worden dan wel vertrouwd als een soort universele inlog-oplossing.
Als je de rest van "het internet" dat niet meedoet volstrekt negeert. Je begint zelf al met aan te nemen dat het WWW het hele "internet" omwat. Wat nou net niet waar is.
Een degelijk geïmplementeerd alternatief met de clout om dat monopolie te doorbreken, met een businessmodel wat NIET gebaseerd is op het doorverkopen van je informatie, lijkt mij iets wat privacy-voorvechters alleen maar toe moeten juichen.
En dan wil ik het nog steeds niet in overheidshanden hebben, zeker niet als, zoals vrijwel gegarandeerd, de enige keuze is die overheden je normaal geven: Je hebt precies één "identiteit" met één naam en geen andere. Dat is problematisch zodra je meer dan alleen de overheid erbij betrekt, zoals gebeurt als je de boel oprekt naar "je hele leven".
Dat is zo repressief dat je de overheid er broos van maakt, want vroeg of laat krijgen demense er tabak van.
En tenslotte, een overheid die discussies leidt klinkt inderdaad eng. Tot je daar even een stapje van terugneemt en ziet wat hij eigenlijk zegt (crazy, I know): een soort digitale pleinen waar maatschappelijke issues besproken worden, en waar die discussies geleid worden door de overheid.
Zoals de Nationale PropagandaOmroepen nu al doen?
Dan kun je zeggen dat de andere "grote" media ongeveer hetzelfde geluid laten horen en dat is waar, maar tegelijkertijd is dat het failliet van de gevestigde journalistiek, en niet een signaal dat de overheid het dan maar zelf moet doen. Tenminste, niet als je iets beters wil hebben. En dat wil ik wel eigenlijk.
Ik zie dat als een soort gemeenteraadsvergadering, waar je als inwoner van een gemeente bij kunt aansluiten. Dat is dus iets heel anders dan dat "de overheid" "de discussies" gaat leiden, maar gewoon een veredeld forum waar de moderators toevallig ambtenaren zijn.
Lijkt me nergens voor nodig.
Helbing zegt ook wel "Hoe extremer, hoe meer likes".
Dat is een idee dat nu opgeld doet in sosjologiese kringen, maar ik denk dat dat te simpel is. Vroeg of laat gaan mensen zich afvragen of al die extremiteit ook goed is voor het naar school sturen van je kinderen. Dus ik verwacht dat de praktijk over tijd een ander beeld zal gaan laten zien. Wat dat betreft zie ik een aantal ontwikkelingen in "de massa" die ik goed ken van toen ik zelf nog maar net aan de chat zat, maar wat ik ondertussen toch anders doe.