Elke maand vragen websites miljoenen keren aan Firefoxgebruikers toestemming om push notificaties te versturen, maar minder dan 3 procent van deze verzoeken wordt geaccepteerd. Aanleiding voor Mozilla om maatregelen te testen die gebruikers tegen deze "permissiespam" moeten beschermen.
Via push notificaties kan een website berichten naar gebruikers sturen, ook als ze de site hebben verlaten. Websites moeten dan ook toestemming hebben voordat ze hier gebruik van kunnen maken. Gebruikers van een testversie van Firefox kregen van 25 december vorig jaar tot 24 januari 18 miljoen van deze verzoeken te verwerken. Minder dan 3 procent werd echter geaccepteerd. Wanneer een website toegang tot de microfoon of camera vraagt wordt dit door zo'n 85 procent van de gebruikers toegestaan.
Mozilla voegde vorig jaar een instelling aan Firefox toe waarmee gebruikers geen meldingen meer zien van websites die push notificaties willen versturen. Een groot deel van de Firefoxgebruikers blijkt niet met deze instelling bekend te zijn. Via twee experimenten wil Mozilla daarom kijken of "permissiespam" op andere manieren kan worden gestopt.
De eerste manier is het vereisen van een extra muisklik voordat het permissieverzoek wordt getoond, die daarna kan worden goedgekeurd of afgekeurd. Daarnaast gaat Mozilla informatie verzamelen om te zien wanneer gebruikers op permissieverzoeken reageren. Dit kan helpen bij het opstellen van een heuristische detectie. Bepaalde permissieverzoeken worden dan automatisch geblokkeerd, gebaseerd op het gedrag van gebruikers.
"Webontwikkelaars moeten ervan uitgaan dat Firefox en andere browsers in de toekomst kunnen beslissen om de permissieverzoeken van websites op basis van automatisch bepaalde heuristiek te weigeren", zegt Johann Hofmann van Mozilla. Gebruikers zouden dan wel de gelegenheid krijgen om deze beslissing retroactief terug te draaien.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.