Door Anoniem: 08-04-2019, 00:54
Interessante kwestie: ben je als ouder aansprakelijk als je niet gevaccineerde kind anderen besmet?
Mogelijk. Als er sprake is van moedwillig en tegen beter weten in handelen door weigerachtige ouders, zoals door een van hun niet-gevaccineerde zieke kinderen, achteraf gezien toch besmet met mazelen of rodehond, toch naar school te sturen. Dat soort zaken komt, helaas, sporadisch voor.
Dan is er mogelijk sprake van verwijtbare nalatigheid of, in het ergste geval, dood door schuld, mocht een ander (ongeboren) kind ziek worden en komen te overlijden. Met name rodehond, rubella, is erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun vrucht. Het wordt juridisch minder eenvoudig als de bron van de besmetting minder voor de hand ligt.
Als achteraf blijkt dat er valsheid in geschrifte is gepleegd, door het eerder onjuist opgeven van de vaccinatie status, dan staat de betrokken instelling, zoals een dagverblijf, maar ook de getroffen ouders en hun door derden besmette zieke kinderen, juridisch gezien veel sterker. De ouders/verzorgers die op papier logen, hebben dan een strafbaar feit gepleegd.
Naarmate de vaccinatiegraad verder daalt, en de risico's navenant toenemen, dan zullen we gaan zien dat dagverblijven en basisscholen zich beter juridisch zullen gaan indekken tegen jokkende, weigerachtige ouders. Ze zullen om de harde bewijsstukken gaan vragen. Komen de ouders daar niet mee op de proppen, dan zijn hun kinderen niet welkom.
Ik heb zelf nog meegemaakt dat de kleuterjuf er letterlijk pal naast stond, als je door de GGD-verpleegkundige op school werd gevaccineerd. Dan kreeg je een geel vaccinatieboekje, met daarin batch-ID stickertjes van het vaccin, datum stempeltjes en paraafjes van die mooie verpleegkundige mee. Dan kreeg je een knuffel cadeau.
En is dat überhaupt aan te tonen?
Ja, dat kan. Dat kan door het profiel van het genoom van de gevonden infectie bacterie, of het RNA-profiel van de virulente virusstam, in een medisch forensisch of ziekhuislaboratorium te vergelijken met die van de (vermoedelijke) eerste bron, de zogeheten index case, van de besmetting. Wat daarvoor nodig is, is een bloedmonster of braaksel.
Die laboratorium techniek heet PCR-amplificatie, gevolgd door een DNA/RNA-sequentiëring en profilering. Dat soort werk doen GGD-epidemiologen, klinisch chemici en bio-informatici, vaak in nauwe samenwerking met huisartsen praktijken, ziekenhuizen en consultatiebureau's. Daarmee kan ook worden aangetoond of eerder wel of geen vaccinatie plaatsvond.
https://nl.wikipedia.org/wiki/PolymerasekettingreactieDat levert een door mutaties of markers herleidbaar uniek DNA- en/of RNA-profiel op van de stam van de gevonden ziekteverwekker, waarmee idealiter onomstotelijk kan worden aangetoond welk eerst besmette kind wiens ander kind naderhand ook heeft besmet. Dus een aantoonbaar causaal verband.
Er is bovendien ook zoiets als een incubatietijd, waarmee het oorzakelijk verband, zeker bij het civiele recht, zeer aannemelijk kan worden gemaakt. Als eerst slechts alleen 1 niet-gevaccineerd kind plots ziek blijkt, en er volgen binnen 72 uur tot zes dagen later nog stel andere doodzieke kinderen met dezelfde infectie, dan ligt het wel erg voor de hand.
Sommige kinderen zijn nog net te jong voor bepaalde typen van vaccinatie, anderen hebben medisch noodzakelijke redenen om (nog) niet te worden / kunnen gevaccineerd. Dat zijn de kwetsbare groepen, die alleen bescherming genieten vanwege de groepsimmuniteit. Die zijn de klos als weigerachtige ouders jokken.
Die kwestbare groepen en zwangeren met hun vrucht hebben ook rechten.
Jurisprudentie. Dat is heel interessant, dank je wel. Die letselschade advocaten halen Artikel 6:99 BW en het DES-dochters arrest van de Hoge Raad aan. Wie had dat ooit gedacht, dankzij een column van microbiologe Rosanne Hertzbergen in de NRC. Wat is de wereld toch klein.
Artikel 99 Burgerlijk Wetboek Boek 6
https://wetten.overheid.nl/BWBR0005289/Schadevergoeding en slachtofferbescherming
HR 09-10-1992 het DES-dochters arrest (geanonimiseerd)
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:1992:ZC0706Rechtsregel
"Het enkele feit dat het niet meer mogelijk is om de vraag over het causaliteitsvereiste te beantwoorden betekent niet dat dit een beroep op onrechtmatige daad in de weg hoeft te staan."
https://www.studytubelaw.nl/arresten/135-des-dochters