image

Grapperhaus wijst senioren op phishing en online oplichting

maandag 8 april 2019, 09:55 door Redactie, 10 reacties

Senioren die op internet actief zijn moeten oppassen voor phishing en online oplichting en niet zomaar op links klikken, zo liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tijdens één van de tien bijeenkomsten van de Veiligheids10daagse weten.

Van 1 tot 12 april informeren het ministerie van Justitie en Veiligheid, seniorenorganisatie ANBO, politie, brandweer, banken en het bedrijfsleven ruim duizend senioren over veiligheid thuis en online. "Het gaat erom dat we mensen en met name ouderen weerbaarder maken. Weerbaarder tegen criminelen die steeds nieuwe methodes verzinnen. Criminelen gaan natuurlijk steeds meer op het internet de gekste dingen uithalen", aldus minister Grapperhaus.

De minister merkte op dat phishingmails steeds lastiger te herkennen zijn. "Wat je ziet is dat die e-mails waarmee ze je bedonderen, dat die er steeds echter uitzien. Ik heb het zelfs soms ook dat ik denk dat dit van mijn bank, Apple of wie dan ook is. En dan ga je beter kijken of je gaat een paar controle dingen toepassen en dan zie je dat het niet deugt. Dus zeggen we eerst checken en dan pas klikken."

Image

Reacties (10)
08-04-2019, 10:04 door Anoniem
"Pas op hoor, het is allemaal heul gevaarlijk."

Dit is net zulk waardeloos niveau als "gevaarlijke emailtjes niet open hoor!" Mooi man, maar hoe zie je het verschil zonder openen? Niet. Goed advies dus.

Nu is dit "best current advice" van de "computer security" keizerlijke textielindustrie dus dat Excellente Gabberhouse het ook roept mag geen verbazing wekken. Die praat gewoon zijn beleidsambtenaren na en die hebben het weer van centric. Het is wel ergelijk, want de rest van wat polletiek dehaag presteert is van hetzelfde niveau, maar dan op wets- en regelgebied. Daar win je zogezegd de oorlog niet mee.
08-04-2019, 11:28 door oalie
Sja, blijkt niet alleen voor ouderen nuttig te zijn. Een groot deel van de hacks van tegenwoordig komt op rekening van phishing-mailtjes. Het zit 'm wel degelijk in de opvoeding dus.
08-04-2019, 12:00 door [Account Verwijderd]
De banken en andere organisaties hebben het goed voor elkaar. In plaats van zelf investeren in phishing bestendige inlogmiddelen, spannen ze gewoon de overheid voor hun karretje. Verkapte manier van staadssteun dit, alleen maar om zelf geen geld te hoeven uit te geven tegen phishing. En wij als belastingbetaler maar betalen...
08-04-2019, 12:06 door Anoniem
Door Anoniem: "Pas op hoor, het is allemaal heul gevaarlijk."

Dit is net zulk waardeloos niveau als "gevaarlijke emailtjes niet open hoor!" Mooi man, maar hoe zie je het verschil zonder openen? Niet. Goed advies dus.

Nu is dit "best current advice" van de "computer security" keizerlijke textielindustrie dus dat Excellente Gabberhouse het ook roept mag geen verbazing wekken. Die praat gewoon zijn beleidsambtenaren na en die hebben het weer van centric. Het is wel ergelijk, want de rest van wat polletiek dehaag presteert is van hetzelfde niveau, maar dan op wets- en regelgebied. Daar win je zogezegd de oorlog niet mee.

Wat jij beschrijft heeft wat weg van "Yes minister".
Of van een een KPN-afdeling die Kermit telefoons parallel aan introductie van GSM netwerken nauwelijks overtuigend aan de man wist te brengen.
Door een gebrek aan binding met het vakgebied dat ze uitstralen en daardoor verkeerde en oneigenlijke verkoop-argumenten gebruiken.
Ook doordat de ene hand verkondigt dat ouderen WEL meer aan de nieuwe ICT moet,
en deze hand waarschuwt dat ze tegelijk NIET zo naïef moeten zijn over"dat digitaal hacken overkomt mij niet".

De verkopers en communicatie afdeling weten in hun verhaal ook nauwelijks duidelijk onderscheid aan te brengen tussen wankele- en niet-wankele ICT oplossingen.
Als je gedurende de levensduur van je ICT oplossing als ontwikkelaar tal van patches en updates hebt moeten uitbrengen dan hangt dat product dus sowieso steeds aan een zijden-draadje.

Daarnaast worden er niet zelden malafide updates door gebruikers gewoon via minder dubieus lijkende websites gedwonload op de apparaten geïnstalleerd.
Controleren op echtheid van emails (afzender e.d.) zoals Grapperhous op de website van het ministerie meldt,
is mijn inziens dus echt maar een heel klein beginnetje op weg naar minder hacks.

Een vraag waar je op dat vlak wellicht ook verder mee gaat komen is,
waarmee en hoe kan een minder goed ingevoerde particuliere computer gebruiker weten wanneer er onder zijn GUI en dus van buitenaf aan het systeem is gerommeld?
En hoe gaan ICT makers dat makkelijker herkenbaar maken?
08-04-2019, 14:52 door Anoniem
Over 6 maanden ben ik ook al senior.
Draai al 20 jaar Linux, Geen virussen in het wild!
Linux redelijk dicht getimmerd, voor zover dat nog net werkbaar is.


Het nadeel daarvan is dat de eenzame vrouwen in mijn directe omgeving mij niet meer e-mailen. ;-)
Dit tot grote vreugde van mijn vrouw, dat dan weer wel!


1- De banken e.d. sturen geen e-mails. PUNT UIT.

2- Als een bedrijf iets van mij wil, dan kunnen ze me bellen, dan vertel ik ze wel dat ze een brief moeten sturen.

3- Ik klik niet op links in e-mails.

4- Als het te goed is om waar te zijn. e.c.t.

20 jaar internet zonder problemen getart bij XS4ALL met 1200 FUN modem

Nu nog 2 vragen!

Hoe kom je in hemelsnaam op een fake website terecht zonder dat je dat kunt zien?

Staat die Grapperhaus nu links of recht op de foto?
08-04-2019, 15:37 door Anoniem
Door Acrimony: De banken en andere organisaties hebben het goed voor elkaar. In plaats van zelf investeren in phishing bestendige inlogmiddelen, spannen ze gewoon de overheid voor hun karretje. Verkapte manier van staadssteun dit, alleen maar om zelf geen geld te hoeven uit te geven tegen phishing. En wij als belastingbetaler maar betalen...
Ja, banken zijn ook gek natuurlijk dat ze bovenop de miljoenen schade die ze al hebben ook nog eens gaan investeren in het zoveel mogelijk beperken van die schade.
08-04-2019, 17:10 door Anoniem
Het bewust maken van thuis-computer-gebruikers (waaronder senioren zoals ik, 76 jaar oude man zijnde) wordt niet echt serieus genomen door diverse internet-instanties.

Bijvoorbeeld: ik heb de laatste jaren vaak e-mails gekregen van ING en Ziggo waarin gewaarschuwd werd tegen klikken op links in e-mails. De laatste zin in die e-mails was steevast: Voor meer informatie klik op onderstaande link. De eerste keer dat ik dat zag dacht ik dat het een valstrik was en dat ik zoiets zou zien als Sufferd, we hebben je nog zo gewaarschuwd! Dus omdat te zien klikte ik (na de URL in de statusregel geverifieerd te hebben) op de link. Maar nee, er verscheen een website met een vriendelijk lachende aantrekkelijke jonge vrouw met laptop en een leuk kindje naast haar op de bank. Verder stond er op die site dat je niet op links in e-mails moest klikken (wat ze me net verteld hadden).
08-04-2019, 20:35 door Eric-Jan H te D
Hoe gaat hij waarschuwen? Met een E-mailtje?

Hallo mister senior,

I'm a Nigerian prince. I wil joe adviseren not to click on deze knop waar you kan vind meer information.

De reichsoverheid.
09-04-2019, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem: Het bewust maken van thuis-computer-gebruikers (waaronder senioren zoals ik, 76 jaar oude man zijnde) wordt niet echt serieus genomen door diverse internet-instanties.
Dat is niet anders dan het bewust maken van bedrijfs-computer-gebruikers, waaronder de zoutzakken die dit soort campagnes opzetten.

Naast dat het hele idee van "niet klikken hoor!" volstrekt waardeloos is als "beveiligingsadvies". Dat het nodig gedacht wordt te zijn betekent dat de software (besturingssoftware EN applicatiesoftware) veel te gevaarlijk is om normaal te gebruiken, en daar doet niemand wat aan. Het betekent ook dat de denkers niet voldoende denkcapaciteit hebben om met betere adviezen te komen. Hun denkraam is te klein.
10-04-2019, 17:51 door Anoniem
Ik ben ouder dan die grappenhouse en loop al vanaf het begin mee. ik zit niet op zijn advies te wachten. Ik kan hem voorlichten.

Totaal allergisch voor dat senioren gelul. Een soort indirecte leeftijds discriminatie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.