Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet niets in een legitimatieplicht voor het versturen van postpakketten, zoals de Taskforce Brabant-Zeeland wil. De Taskforce, een samenwerkingsverband van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, stelt dat steeds meer drugscriminelen hun drugs via het internet verkopen en een legitimatieplicht zou het versturen van drugspakketten lastiger moeten maken.
Volgens Grapperhaus kent Nederland een uitstekende infrastructuur, waaronder op het gebied van post- en pakketstromen. "Criminelen maken hier gebruik van voor hun illegale praktijken, zij het dat er wel barrières bestaan tegen het criminele misbruik van post- en pakketstromen", antwoordt de minister in een reactie op Kamervragen van het CDA en PvdA. In het geval van verdachte pakketten worden die uit het distributieproces gehaald en aan de politie of de Douane overhandigd. "Zo wordt het voor criminelen moeilijker om drugs per post of pakketje wereldwijd te verzenden", aldus de minister.
Wat betreft het invoeren van een legitimatieplicht, is dit gelet op de hoeveelheid pakketpost, de inbreuk op de privacy en de verzwaring van de administratieve lasten niet proportioneel om drugscriminaliteit tegen te gaan, aldus Grapperhaus. Tevens merkt de minister op dat het de verwachting is dat criminelen gebruik kunnen maken van katvangers en gestolen of valse identiteitsbewijzen of misbruik zullen maken van adresgegevens van particulieren of ondernemers. "Ik acht de kans dat het verzenden van drugspakketten vanwege een legitimatieplicht wordt bemoeilijkt daarom klein", concludeert Grapperhaus (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.