Binnen Facebook is er jarenlang gesproken over het verkopen van toegang tot de data van gebruikers. Iets wat werd gesteund door oprichter Mark Zuckerberg. Dat blijkt uit 4.000 gelekte pagina's van bedrijfsdocumenten die in handen van verschillende media terecht zijn gekomen, waaronder NBC News.
De documenten zijn afkomstig van een rechtszaak die een startup tegen Facebook aanspande. Ze schetsen een beeld van een bedrijf waar de privacy van gebruikers een bijkomstigheid is, aldus NBC News. Zo wordt de term nauwelijks in e-mails en vergaderingsverslagen genoemd. Waar privacy wel wordt genoemd is het vaak in de context van hoe Facebook het als pr-strategie kan gebruiken om aanpassingen van de toegang die ontwikkelaars tot gebruikersdata hebben te verzachten.
Volgens NBC News bevatten de documenten verschillende voorbeelden die suggereren dat deze aanpassingen ontworpen waren om de positie van Facebook te versterken, en niet om gebruikers te beschermen. In verschillende voorstellen wordt het plan geopperd om ontwikkelaars te laten betalen voor toegang tot het platform en data. Het ging dan bijvoorbeeld om toegang tot gebruikersdata, maar ook gegevens tussen gebruikers en hun vrienden.
Zuckerberg bleek zich weinig zorgen over eventuele datalekken te maken. "Ik denk dat we informatie aan ontwikkelaars lekken, maar ik kan geen geval verzinnen waar die data van ontwikkelaar naar ontwikkelaar is gelekt en echte problemen voor ons heeft gezorgd", aldus de Facebookoprichter in een e-mail. Facebook laat in een verklaring weten dat er selectief uit de documenten is gekozen en er context ontbreekt. De sociale netwerksite heeft echter geen aanvullend bewijs aangeleverd om deze claim te ondersteunen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.