Organisaties doen er verstandig aan om .img-bestanden aan de lijst van verboden extensies op hun mailserver toe te voegen, aangezien criminelen ook dit bestandsformaat gebruiken om systemen met malware te infecteren. Dat zegt beveiligingsexpert en Internet Storm Center-handler Xavier Mertens.
Img-bestanden zijn vaak kopieën van data op een cd of dvd en zijn standaard met bijvoorbeeld Windows 10 te openen. Het is echter ook mogelijk om malware in een img-bestand te verbergen. Mertens ontdekte onlangs een aanval waarbij een img-bestand werd gebruikt. Mogelijk dat de aanvallers op deze manier detectie door beveiligingssoftware probeerden te omzeilen. De meeste virusscanners blijken de malware niet meteen te detecteren.
Organisaties en gebruikers moeten dan ook voorzichtig met img-bestanden zijn, stelt Mertens. "Ze zouden ook aan de lijst van verboden extensies op je mailserver moeten worden toegevoegd of verander de bestandsassociatie in je Windowsomgevingen om ze niet in Windows Explorer te openen." Door de bestandsassociatie te veranderen kunnen gebruikers het bestand niet openen, waardoor een infectie wordt voorkomen.
Het blokkeren van bepaalde bestandsextensies is een vaker gegeven advies. Eerder adviseerde de Zwitserse overheid om e-mailbijlagen met zip-, rar-, js-, jar-, bat-, exe-, cpl-, scr-, com-, pif-, vbs-, ps1-, wsf-, docm-, xlsm- en pptm-bestanden te blokkeren. Daarnaast zijn er beveiligingsexperts die vinden dat e-mailproviders dit moeten doen om hun gebruikers tegen malware te beschermen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.