image

Deel agenten onbekend met regels voor gebruik bodycam

woensdag 24 april 2019, 11:01 door Redactie, 13 reacties

Een deel van de Nederlandse politieagenten is onbekend met de regels voor het gebruik van een bodycam. Ook wordt het inzetkader niet op alle punten toegepast in de praktijk, wat invloed heeft op de rechtmatigheid waarmee bodycams momenteel worden gebruikt.

Dat blijkt uit onderzoek van de politie in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Politieacademie (pdf). Onlangs maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekend dat alle agenten van een bodycam worden voorzien. Om bodycams tijdens de dagelijkse werkzaamheden te gebruiken is er een inzetkader opgesteld. Het gaat dan om de taakuitvoering waarbij beelden worden gemaakt terwijl er vaak nog geen duidelijke aanleiding is, maar het de verwachting is dat er iets kan gebeuren. Voor deze situaties is het kader bedoeld.

Uit onderzoek onder agenten die een bodycam dragen blijkt dat 75 procent het inzetkader in meer of mindere mate kent. Eén op de vier geeft aan dat zij in de praktijk totaal niet bezig zijn met het inzetkader. 42 procent beschouwt het inzetkader vooral als een richtlijn waarbinnen zij nog veel vrijheid hebben. Acht procent ziet het kader juist als een voorschrift met strikte regels over wat wel en niet mag.

"De bekendheid met het voorlopig inzetkader is beperkt en in de praktijk leven door enkele verkeerde beelden over wat wel/niet mag met de bodycam", zo stellen de onderzoekers. "Kennis van regelgeving en afspraken is onvoldoende en hierdoor ontstaat onbewust onbekwaamheid. Het gebruik van bodycams kent neveneffecten waarvan de proeftuindeelnemers zich onvoldoende hebben gerealiseerd dat die zouden kunnen optreden." Het gaat volgens de onderzoekers dan om de privacyschending van zowel burgers als politiemedewerkers en het gebruik van bodycambeelden om politiemedewerkers te beoordelen.

De onderzoekers stellen dat de praktijkanalyse laat zien dat het inzetkader niet op alle punten wordt toegepast in de praktijk. Dit heeft invloed op de rechtmatigheid waarmee bodycams momenteel worden gebruikt. Bodycamdragers zien drie soorten knelpunten. Zo is de werkwijze uit het inzetkader niet duidelijk, zijn gebruikers het niet eens met de werkwijze en wordt er gesteld dat de werkwijze in de praktijk niet haalbaar/werkbaar is.

"Als we het vertrouwen van de burger willen behouden, moeten we de bodycam op een zorgvuldige manier inzetten. Kennis bij politiemensen is dan een voorwaarde. Net zoals dat je goed moet weten wanneer een bodycam in je voordeel of juist averechts kan werken. Een mogelijkheid zou zijn om hier bijvoorbeeld al tijdens de opleiding van nieuwe agenten aandacht aan te besteden", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime. De politie maakte vandaag bekend dat er tweeduizend bodycams worden aangeschaft.

Reacties (13)
24-04-2019, 12:20 door Anoniem
De regels? De regels zijn wat oom agent zegt dat de regels zijn! Dat is echt niet anders met bodycams dan met alle andere dingen. Zo gedragen "sommige" agenten zich wel, in ieder geval. Ook niet heel raar, want veel meer leer je niet op de veterstrikschool voor de plisies.
24-04-2019, 13:35 door Power2All - Bijgewerkt: 24-04-2019, 13:36
Politie weet vaak sowieso niet wat de regels zijn.
Video opname op de openbare weg is gewoon toegestaan, en vaak laten ze het overkomen dat dat niet zo is.
Vervelend, maar als je een publieke functie doet, is er kans dat je opgenomen wordt.
Als de persoon, waarvan een opname of foto is gemaakt, ook op de openbare publieke locaties, vermeld dat hij niet gedient is van de opname, moet volgens de wet hieraan gehandeld worden, ook voor strontneuzen die mobieltjes in je neus duwen, en roepen "openbare ruimte !", dan hoor je je hieraan te houden, en de opname desnoods te censureren. Doe je dit niet, dan zou je hierop een zaak kunnen starten, aangezien je kenbaar hebt gemaakt niet zichtbaar op beeld te willen zijn.
Helaas houden een heleboel mensen zich hier niet aan, en dat irriteert me ook veel aan die snotneuzen die met telefoontjes alles opnemen.

Ik heb deze vraag tevens gesteld aan een jurist die dit uitgelegd heeft.

Ontopic: Ik vind het sowieso goed, bodycams zijn ervoor om de politie agent te verdedigen wanneer tuig opnames alleen een eenzijdig verhaal tonen, en belangrijke beelden eruit knippen.
24-04-2019, 13:48 door Anoniem
Aan de reacties van de politie organisaties te lezen heerst daar ook een sfeer van dat zij boven de wet verheven zijn, zoals Kees van der Staaij.

Heeft daar nog iemand de leiding, of is het ook al een en al inspraak commissies en uitstel? De laatste baas van de politie waar ik een foto van zag in het nieuws, die had een bril op. Gebruikt hij die ook. Of was dat zonde van helemaal naar Hans Anders te moeten lopen.
24-04-2019, 14:43 door Anoniem
Laat ze allemaal een test doen. Net zoals bij een security awareness training of als je bij Pernis / Shell gaat werken. Iedereen een verklaring ondertekenen. Filmpje en online test. En ruimte voor vragen openlaten om de grijze gebieden nog beter in te vullen
24-04-2019, 15:13 door Anoniem
Door Power2All:Ontopic: Ik vind het sowieso goed, bodycams zijn ervoor om de politie agent te verdedigen wanneer tuig opnames alleen een eenzijdig verhaal tonen, en belangrijke beelden eruit knippen.

Dat is nu juist de foutieve reactie. De resultaten van bodycams zijn erg gemengd, maar en aantal studies laten spectaculaire resultaten zien, op voorwaarde dat het als instrument wordt gebruikt dat ook de aansprakelijkheid van de agent aan de burger verhoogt!

Een voorbeeld:

“With a complaints reduction of nearly 100% across the board, we find it difficult to consider alternatives, to be honest.”

The findings come with an important caveat, which is that the behaviour changes appeared to rely on cameras recording throughout (= gedurende de gehele, ondergetekende) encounters with the public, and officers explicitly warning that they were on, the researchers said.

Early findings from the study, published earlier this year, suggested that violence actually increased if a camera was switched on in the middle of an interaction, a move that could be interpreted by both sides as an escalation.

https://www.theguardian.com/uk-news/2016/sep/29/police-with-body-cameras-receive-93-fewer-complaints-study

In landen waar men zich in het algemeen wel vrij kan voelen een klacht in te dienen, valt een reductie van 93% in klachten p. Ik kan me er alleen iets bij voorstellen als het bestaan van de cams het gedrag van de agent professioneler maakt, iets dat alleen maar toe te juichen valt. Maar dus wel met een voorwaarde.
24-04-2019, 18:16 door Anoniem
Door Anoniem: De regels? De regels zijn wat oom agent zegt dat de regels zijn! Dat is echt niet anders met bodycams dan met alle andere dingen. Zo gedragen "sommige" agenten zich wel, in ieder geval. Ook niet heel raar, want veel meer leer je niet op de veterstrikschool voor de plisies.
Nee, wat de rechter zegt.
24-04-2019, 20:16 door Anoniem
Door Anoniem: In landen waar men zich in het algemeen wel vrij kan voelen een klacht in te dienen, valt een reductie van 93% in klachten p. Ik kan me er alleen iets bij voorstellen als het bestaan van de cams het gedrag van de agent professioneler maakt, iets dat alleen maar toe te juichen valt. Maar dus wel met een voorwaarde.
Met andere woorden, bodycams gaan een slecht-functionerend politieapparaat ook niet verbeteren.
24-04-2019, 21:10 door Anoniem
Het lijkt mij dat zo'n ding gewoon alles moet kunnen opnemen maar dat de drager er niet direct iets mee kan doen tot
daar een reden voor is. Dus net als een dashcam of een bewakingscamera, je neemt alles op met een bepaalde
retentietijd en als er iets gebeurt waarbij de beelden als bewijs nodig zijn dan zet je die over naar een medium wat
niet meer overschreven wordt bij voortgezet gebruik van de camera.

Net zoals een medwerker niet geacht wordt te neuzen in dossiers die hem wel interessant lijken maar die niets met
zijn werk te maken hebben, wordt een agent ook niet geacht om compilaties van de bodycam beelden te maken en
op social media te zetten. DAAR maak je regels voor, niet voor wat er wel en niet mag worden opgenomen.
(immers het door de agent laten besluiten wat hij wel- en niet opneemt is eerder nadelig dan voordelig voor de
positie van de burger)
24-04-2019, 22:33 door Ron625
Door Power2All:
Als de persoon, waarvan een opname of foto is gemaakt, ook op de openbare publieke locaties, vermeld dat hij niet gedient is van de opname, moet volgens de wet hieraan gehandeld worden, ook voor strontneuzen die mobieltjes in je neus duwen, en roepen "openbare ruimte !", dan hoor je je hieraan te houden, en de opname desnoods te censureren. Doe je dit niet, dan zou je hierop een zaak kunnen starten, aangezien je kenbaar hebt gemaakt niet zichtbaar op beeld te willen zijn.
Helaas houden een heleboel mensen zich hier niet aan, en dat irriteert me ook veel aan die snotneuzen die met telefoontjes alles opnemen.
Je hebt pas recht op correctie bij de publicatie, wanneer de opname puur voor thuisgebruik is en niet gepubliceerd is, kan je het niet (=heel moeilijk) verbieden.
25-04-2019, 10:06 door Anoniem
De wereld is veel groter dan alleen het wel of niet filmen van burgers. Kijk eens naar (recent) internationaal literatuuronderzoek:

https://www.politieenwetenschap.nl/publicatie/politiewetenschap/2017/de-mogelijke-meerwaarde-van-bodycams-voor-politiewerk-283/

Uit dit onderzoek: "...De effecten van bodycams lijken sterk af te hangen van de beleidsmatige context. Moet de politie zelf de bodycam aanzetten of staat hij altijd aan? En wie werken met de bodycams: doet men dit alleen vrijwillig of is het gebruik verplicht? Dit is van invloed op het aantal opgenomen beelden. Beleid en instructies zijn dus heel belangrijk. Hetzelfde geldt voor technische specificaties (bijvoorbeeld of te zien is dat de camera aanstaat), het juridische kader (bijvoorbeeld hoe lang de beelden bewaard worden en of zij direct naar het OM en de rechter gaan of moeten worden uitgeschreven in een proces-verbaal) en de fysieke context (bijvoorbeeld het type locatie of soort politiedienst). Hoe dit alles op elkaar inwerkt is nog niet duidelijk; niet in het buitenland en ook niet in Nederland. ..."
25-04-2019, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Laat ze allemaal een test doen. Net zoals bij een security awareness training of als je bij Pernis / Shell gaat werken. Iedereen een verklaring ondertekenen. Filmpje en online test. En ruimte voor vragen openlaten om de grijze gebieden nog beter in te vullen

Helemaal mee eens.
25-04-2019, 16:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De regels? De regels zijn wat oom agent zegt dat de regels zijn! Dat is echt niet anders met bodycams dan met alle andere dingen. Zo gedragen "sommige" agenten zich wel, in ieder geval. Ook niet heel raar, want veel meer leer je niet op de veterstrikschool voor de plisies.
Nee, wat de rechter zegt.
Da's achteraf gelul, waar je bij voorbaat niks aan hebt.
25-04-2019, 17:29 door Anoniem
Fijn!! Maar dan alleen als ze hem ook altijd aan hebben!!!
Kunnen de onbehoorlijke gedragingen van de meestal niet al te snuggere maar ietwat te bijdehandjes ook meteen worden opgenomen! Is niet zo gek dat er agenten tegen de bodycam zijn, aangezien zij dan zelf tegen de lamp lopen
!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.