Een Japanse start-up heeft een systeem ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie gebruikt om potentiële winkeldieven aan de hand van potentieel verdacht gedrag te herkennen. Het gaat dan bijvoorbeeld om rusteloosheid en gefriemel. Het systeem heeft hiervoor 100.000 uur aan beveiligingsbeelden geanalyseerd, om zo toekomstige winkeldieven te herkennen voordat ze hun slag kunnen slaan.
De software is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Vaak, dat eind vorig jaar in het nieuws kwam. Het bedrijf had het systeem als onderdeel van een test bij een supermarkt geïnstalleerd, waarbij het een winkeldief detecteerde die een aantal dagen later door de politie werd aangehouden. "We hebben een grote stap voorwaarts gezet naar een samenleving waar misdaad door kunstmatige intelligentie kan worden voorkomen", aldus Vaak-oprichter Ryo Tanaka tegenover Bloomberg.
Het winkeldiefdetectiesysteem wordt in tientallen supermarkten in Tokio getest. Vorige maand begon Vaak met het aanbieden van een versie die voor winkels geschikt is. Sindsdien is de software door 50 winkels geïnstalleerd, meldt CNN. Het bedrijf hoopt dat binnen 3 jaar 100.000 Japanse winkels van het systeem gebruikmaken. Volgens Tanaka moeten klanten wel voordat ze de winkel binnengaan voor het systeem worden gewaarschuwd, zodat ze een opt-out-optie hebben. De opt-out zou dan inhouden dat klanten naar een andere winkel moeten gaan.
Eerder deze week werd bekend dat een Amerikaanse student Apple had aangeklaagd voor een bedrag van 1 miljard dollar omdat de gezichtsherkenningssoftware van het bedrijf hem ten onrechte aan verschillende diefstallen in Apple-winkels zou hebben gekoppeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.