Minister Bruins voor Medische Zorg kijkt later dit jaar of er acties nodig zijn om datalekken bij ziekenhuizen tegen te gaan. De bewindsman wacht op de uitkomsten van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om te bepalen of er maatregelen nodig zijn om datalekken in de zorg aan te pakken.
Dat liet Bruins weten op Kamervragen van SP-Kamerlid Hijink (pdf). Hijink had vragen gesteld naar aanleiding van een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden werkstudenten toegang tot patiëntendossiers met zeer gevoelige medische informatie, waaronder uitslagen van soa-testen tot kankermedicatie. Het ziekenhuis heeft de minister laten weten dat er sindsdien "afdoende" technische en organisatorische maatregelen zijn getroffen. Zo zijn de rechten in het systeem nagelopen en waar nodig beperkt. Tevens zijn de blokkades en waarschuwingen aangescherpt.
Volgens Bruins valt de beveiliging van medische gegevens onder de verantwoordelijkheid van de individuele ziekenhuizen zelf. Toch sluit hij maatregelen vanuit de overheid niet uit. "Afhankelijk van de uitkomsten van het OVV-onderzoek, dat ik verwacht in het derde kwartaal van dit jaar, bezie ik of en zo ja welke acties nodig zijn om risico’s op ict-storingen en/of datalekken in ziekenhuizen te mitigeren", aldus de minister.
De OVV startte vorig jaar een onderzoek naar de digitale veiligheid van ziekenhuizen. Dit vanwege een ict-storing in het Radboudumc in Nijmegen en diverse ransomware-aanvallen op Nederlandse ziekenhuizen in de afgelopen jaren. Het OVV gaat onderzoeken hoe ziekenhuizen en hun ketenpartners verstoring, uitval en misbruik van ict proberen te voorkomen en in hoeverre zij voorbereid zijn om de gevolgen daarvan te beperken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.