Door karma4: Omdat het onbekend is of het goed is of niet bent u bij voorbaat schuldig verklaard.
Het is de houding bij privacy beschermers.
Kijk dan niet vreemd op als iedereen bij voorbaat schuldig verklaard wordt uit onwetendheid. Donkere tijden....
Als gevoelsargument denk ik niet dat dit hier op veel sympathie kan rekenen. Per slot van rekening worden privacy beschermers al bijna 20 jaar zonder onderbreking uit onwetendheid schuldig verklaard, en aan heel wat meer dan alleen maar ambtelijke onprofessionaliteit. Ik zal niet zeggen dat ik vol wrok zit, maar als je je met dezelfde lat de maat gemeten voelt, speelt de symmetrie van de poëtische gerechtigheid me wel aan.
Verder zitten er twee redeneerfouten in:
1. Het gaat bij bewijslast in laatste instantie om het koppelen van de verantwoordelijkheid aan de mogelijkheid om die verantwoordelijkheid ook uit te oefenen (in SMART termen zouden we zeggen dat een requirement Realistisch moet zijn). In geval van een individu is een omgekeerde bewijslast daarom zo schadelijk omdat het vergaren van alle bewijsmateriaal op de wijdverspreide locaties, met en vaak ook zonder de medewerking van de organisaties die het in handen hebben, voor een idividu eenvoudig niet op te schalen is. Een aanklager heeft dan - los van de waarheid - bij voorbaat de zaak al praktisch gewonnen simpelweg door medewerking bij het vergaren van het bewijs te ontzeggen. Bij de verplichting van een organisatie te bewijzen dat zij verantwoord met persoonsgegevens omgaan, gaat die redenering niet op. Het gaat om de - hopelijk bewust genomen - beslissingen van de organisatie zelf. Notulen, ontwerpen, handleidingen, correspondentie, alles is onder handbereik van die organisatie of had het althans kunnen zijn. Waar jij onwetendheid van de toezichthouder wenst te zien, zie ik onwil van de organisatie om mee te werken aan het onderzoek en de beoordeling.
2. Men zou een en ander ook als kans, en als uitdaging, kunnen zien. Namelijk de kans en uitdaging om hun zaakjes zo in te richten dat nu eens een keer een volwassen balans tussen organisatiedoelen en gegevensbescherming wordt gevonden. En niet een die in naam volwassen is, maar waarin de belangen van gegevensbescherming stelselmatig als externaliteit worden gezien. Ik ben er van overtuigd dat dat mogelijk is. Wel kost het energie, en een zekere mate van intelligentie en andere vaardigheden. Maar dat is dan weer de uitdaging, de kans om een prestatie neer te zetten waar men trots op kan zijn. Het is deze mindset die in het algemeen de luchtvaartindustrie heeft gebracht tot de prestaties die men nu heeft. Maar dat is dan ook een uiterst professionele en volwassen bedrijfstak..............