De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geeft Europeanen het recht op inzage in hun gegevens die door bedrijven zijn verzameld, maar volgens Facebook valt zeer technische data hier niet onder, aangezien doorsnee gebruikers dit niet zouden begrijpen. Dat blijkt uit een e-mailwisseling tussen Ruben Verborgh, hoogleraar computerwetenschappen aan de Universiteit Gent, en de sociale netwerksite.
Verborgh besloot begin dit jaar zijn Facebookaccount te sluiten. Hij wilde zijn AVG-rechten uitoefenen door Facebook te vragen welke gegevens de sociale netwerksite over hem heeft, zodat hij vervolgens een verwijderverzoek kan indienen. Facebook biedt gebruikers wel een tool om data te downloaden, maar via deze manier kunnen alleen gegevens worden verkregen die de gebruiker zelf online heeft geplaatst.
De hoogleraar wil alle informatie die Facebook over hem heeft en besloot de sociale netwerksite hierom te vragen. Wat volgt is een e-mailwisseling die al maanden gaande is en nog geen resultaat heeft opgeleverd. In één van de e-mails wijst Facebook naar artikel 12 van de AVG. Daarin staat dat personen die om informatie vragen dit in een "beknopte, transparante, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijke en eenvoudige taal" moeten ontvangen.
Volgens Facebook houdt dit in dat de informatie die het verstrekt door de "doorsnee persoon" begrepen moet worden. "Zeer technische data in de originele vorm is waarschijnlijk nutteloos voor de doorsnee Facebookgebruiker en het verstrekken van dergelijke data zou inconsistent zijn met de AVG-verplichtingen van Facebook", aldus het Privacy Operations Team van de sociale netwerksite. Volgens Verborgh beschouwt Facebook de eigen gebruikers als te stom om hun eigen data te begrijpen. Iets waar hij het niet mee eens is. De hoogleraar heeft Facebook dan ook opnieuw om al zijn gegevens gevraagd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.