Een jongen die eind vorig jaar voor de rechter stond wegens het in bezit hebben van 'hackingtools' is vrijgesproken, zo laat het Openbaar Ministerie in het Jaaroverzicht 2018 weten. Op 20 november kwamen verschillende 'cyberzaken' voor de rechter.
Het ging onder andere om twee minderjarige en één meerderjarige verdachten die zich wegens het in bezit hebben van 'hackingtools' voor de politierechter moesten verantwoorden. De twee minderjarigen stonden terecht voor het in bezit hebben van de tools Razor Cryptor en Razor Scanner. De eerste is een tool om malware mee te versleutelen of obfusceren, zodat het niet door antivirussoftware wordt herkend. Via Razor Scanner konden gebruikers controleren of gecrypte malware inderdaad niet door virusscanners werd herkend.
In 2016 en 2017 vonden er internationale operaties tegen de aanbieders en klanten van de tools plaats. Uit onderzoek naar de informatie die bij deze operaties werd verzameld bleek dat ook een aantal klanten woonachtig was in Oost-Brabant. Daar deed de Nederlandse politie begin vorig jaar invallen.
De zaak tegen de minderjarige verdachten die Razor Cryptor en Razor Scanner in bezit hadden vond achter gesloten deuren plaats. Het Jaaroverzicht van het OM meldt dat voor een minderjarige vrijspraak volgde (pdf). "Tijdens de zitting is gebleken dat deze jongen er goede bedoelingen mee had. Hij leert voor programmeur en wilde kijken hoe de versleuteling werkt. Hoewel het in bezit hebben van hackingtools in principe strafbaar is, vond ik het in dit geval niet terecht om een straf te eisen", blikt de officier van justitie terug. We hebben het OM gevraagd naar de uitspraak voor de andere twee verdachten.
Eerder beantwoordde ict-jurist Arnoud Engelfriet al een juridische vraag op Security.NL waarin werd gevraagd wanneer het hebben van een Remote Access Tool en een Keylogger strafbaar is. Volgens Engelfriet gaat het er om hoe de software bekend staat en hoe deze wordt gebruikt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.