Door Anoniem: Het viel mij op bij de aanschaf van een nieuwe computer vorig jaar, dat sommige moederborden van Asus een QR code hadden voor de pinout van de system panel connector. Bijvoorbeeld (Pagina 1-1):
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/PRIME_B450M-A/E14212_PRIME_B450M-A_UM_WEB.pdf.
Als je de QR code volgt, kom je met https op een pagina van 'alicliimg.clewm.net' met een .pdf bestand. Dit zal wel in de cloud zijn.
Mijn vraag is, waarom doet Asus dit?
Is het om gebruikers te kunnen volgen?
Is het om papier te sparen? (kosten/milieu)
Is dit op een of andere manier gebruikersvriendelijk? (Ik vind van niet, want de .pdf van de QR code is heel groot en algemeen).
Het lijkt mij, dat als ik over tien jaar het moederbord in een andere kast wil zetten (misschien voor linux), de QR code ook misschien nergens meer naar wijst. Wat een beveiligingsissue is.
Ook maakt het hacken van het cloud account een supply chain aanval mogelijk. De link naar clewm.net zegt mij namelijk niets dus ik kan het slotje niet controleren.
Ik ben een groot fan van Asus, maar dit vind ik toch weer wat minder van ze.
Ik weet het niet zeker, maar
1 - bijna geen hond leest mobo handleidingen, laat staan de detailed pinouts. Het is dus fors nutteloos om gebruikers te volgen.
(tip voor supernerds: leer dat je eigen gedrag/interesse *niet representatief* is, en hang dus geen theorie of advies 'voor alle gebruikers' op aan je voorkeuren.)
2 - dat zal wel niet, een pagina meer of minder maakt niet uit. Of misschien wel, als het echt veel papier is tov van de rest van de handleiding.
3 - het zal vooral productieproces-vriendelijk zijn, met misschien ook wat voordelen voor de gebruiker.
Wat Asus bereikt met een QR code (of gewoon URL) in een handleiding is dat die informatie losser staat, en onafhankelijk te updaten is van de rest .
Ik vermoed dat de detailed pinouts misschien wat later in het ontwerpproces bepaald worden, of deels gegevens bevatten die pas laat beschikbaar komen, of wie weet een historie van fouten en correcties hebben.
Door de verwijzing naar de detailed pinouts dynamisch te maken, blokkeren die gegevens niet het afmaken van de rest van de handleiding. (Ook dat heeft een doorlooptijd - maken, controleren, en dan laten drukken). Als dat proces voorheen opgehouden werd door het beschikbaar komen van de detailed pinouts hebben ze dat opgelost.
Een voordeel voor de gebruiker kan zijn dat zo'n stukje dynamische handleiding bijgewerkt kan worden als er errata in eerdere versies zaten.