250.000 Europeanen hebben zich aangesloten bij een massaclaim tegen Facebook, waaronder bijna 42.000 Belgen. Consumentenorganisaties in België, Italië, Portugal en Spanje dienden een massaclaim in tegen Facebook wegens het schandaal rond Cambridge Analytica.
De organisaties eisen in de groepsvorderingen een schadevergoeding van minstens 200 euro voor elke Facebookgebruiker. Daarnaast vinden ze dat gebruikers altijd de controle over hun eigen gegevens moeten houden, weten waarvoor deze worden gebruikt en een correcte vergoeding ontvangen voor de toegevoegde waarde die hun gegevens hebben betekend voor ondernemingen die er gebruik hebben van gemaakt. Wanneer gegevens van gebruikers onrechtmatig worden gebruikt, moeten gebruikers een schadevergoeding krijgen.
"Het economisch model van Facebook is volledig gebaseerd op het delen en gebruiken van gegevens, zonder dat de gebruiker correct wordt ingelicht of hiervoor zijn expliciete toestemming heeft gegeven", zegt de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop. "Door dit te doen heeft Facebook de wetgeving omtrent de privacy en de bescherming van de consument geschonden."
Volgens de consumentenorganisatie zijn gebruikers "geen marionetten" waarmee Facebook kan doen wat het wil. Daarom zijn de organisaties een massaclaim gestart, waarmee ze alle gebruikers willen vertegenwoordigen, niet alleen de slachtoffers van het Cambridge Analytica-schandaal. In totaal hebben 250.000 mensen in de vier landen zich voor de groepsvordering ingeschreven, aldus Ivo Mechels van Test Aankoop op Twitter.
De schadevergoeding van 200 euro is volgens de organisaties gebaseerd op een minimale schatting van de door de Facebook-gebruikers geleden schade, gebaseerd op verschillende criteria zoals onder meer het commerciële voordeel dat Facebook heeft verkregen door gebruikersgegevens te delen met derden en de waarde van de data van Facebook-gebruikers volgens verschillende tools en cijfers die door Facebook zelf werden gepubliceerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.