image

Inval Australische politie bij journalist om gelekt spionageplan

woensdag 5 juni 2019, 14:34 door Redactie, 7 reacties

De Australische politie is gisteren het huis van een journalist binnengevallen die vorig jaar over een geheim spionageplan berichtte. Vandaag vond er een inval plaats in het hoofdkwartier van de Australische publieke omroep ABC wegens verschillende artikelen over oorlogsmisdaden die Australische troepen in Afghanistan zouden hebben begaan.

De Australische politie stelt dat de invallen niets met elkaar te maken hebben, behalve dat het om verschillende aanklachten over het publiceren van vertrouwelijk materiaal gaat. Door de publicatie van geheime informatie zou de nationale veiligheid van Australië in gevaar kunnen komen, zo laat de Australische politie in een verklaring weten.

De inval van gisteren was gericht tegen journaliste Annika Smethurst. Zij kwam vorig jaar met een verhaal dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Defensie van plan waren om de Australische geheime dienst ASD de bevoegdheid te geven om in het geheim e-mails, bankrekeningen en sms-berichten van Australische burgers te laten benaderen. Onder bestaande wetgeving hebben alleen de Australische politie en de Australische inlichtingendienst ASIO die bevoegdheid.

Volgens News Corp, het mediabedrijf waarvoor Smethurst werkt, is er sprake van intimidatie richting personen die 'ongemakkelijke waarheden' aan het licht brengen. Ook is het een duidelijke en gevaarlijke boodschap richting journalisten en redacties in Australië, aldus News Corp. De journaliste is niet door de autoriteiten aangehouden. Wel mochten agenten van de rechter haar telefoon en computer doorzoeken, zo meldt The Guardian.

Vandaag deed de Australische politie een inval bij de publieke omroep ABC. De omroep had verschillende items gemaakt over vermeende misstanden van Australische militairen in Afghanistan in 2017. De items waren volgens ABC op honderden geheime defensiedocumenten gebaseerd die het in handen had gekregen. Agenten die bij de inval betrokken waren doorzochten duizenden documenten op de systemen van ABC.

Image

Reacties (7)
05-06-2019, 14:55 door Anoniem
The power to ALTER material is veel erger..
Didn't happen because AFP changed history.
05-06-2019, 16:51 door karma4
Dat land wordt opgehemeld omdat ze zich zo tegen migraties verzetten. De Engelse migranten tonen hun ware aard, die zit dicht bij wat ze ooit bestreden.
Het kan verkeren.
05-06-2019, 16:52 door Planeten Paultje
De berichtgeving was dus kennelijk spot-on.
05-06-2019, 17:01 door Anoniem
In 2014 moesten journalisten van de Guardian onder toezicht van de GCHQ de harde schijven met Snowden informatie vernietigen. Dus dat de overheden van de 'Five Eyes' op deze manier denken is niets nieuws.

Mijn kijk hierop is dat je informatie die je niet verzameld hebt, ook niet hoeft te beveiligen tegen klokkenluiders en andere lekken.
06-06-2019, 07:56 door Bitje-scheef
Dus 2 vliegen in 1 klap sort of speak.
07-06-2019, 09:54 door Anoniem
Door karma4: Dat land wordt opgehemeld omdat ze zich zo tegen migraties verzetten. De Engelse migranten tonen hun ware aard, die zit dicht bij wat ze ooit bestreden.
Het kan verkeren.

Aan de overkant van het Nauw van Calais, waar die migranten vandaan komen, is het tegenwoordig niet veel anders. Met name op het volgende soort van onthullende ABC reportages zit de Australische overheid dan ook niet echt te wachten:

https://www.abc.net.au/4corners/sex-lies-and-julian-assange/4156420


Aan de hand van het uitgetypte transcript kan men de ABC uitzending naderhand nog even dunnetjes nalezen. Wat je ook van de man in kwestie mocht vinden, het is en blijft een fascinerend web van intriges om de waarheid te verhullen.

Onlangs iemand nog fijn in Zweden^H^H^H^H^H^H Australië op vakantie geweest?
07-06-2019, 15:09 door Anoniem
De achterliggende vraag is een klassieke. Mag een overheid het label staatsgeheim gebruiken om laten we zeggen controversieel gedrag van diezelfde overheid uit de (vermoedelijk negatieve) publiciteit te houden. Met andere woorden, is de morele reputatie van de overheid en/of individuele personen binnen die overheid een onderdeel van nationale veiligheid?

De vraagstelling wordt in zoverre nog wat pikanter doordat het antwoord op het moment van handelen niet noodzakelijkerwijs bij wet vaststaat. Veel controversieel gedrag zal in bepaalde categorieën mensenrechten vallen die internationaal rechtelijk de redelijk uitzonderlijke bescherming hebben dat een democratische rechtsstaat in geval het besluit dat een voorgaande overheid grof tegen dergelijke verdragen in is gegaan, met terugwerkende kracht rechtsgeldige besluiten kan nemen. De preciese details weet ik niet hoe dat juridisch zit. Wel dat het allemaal glad ijs is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.