In de eerste drie maanden van dit jaar zijn bijna 1200 Belgen slachtoffer van fraude met internetbankieren geworden. Een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het nog om bijna 1400 slachtoffers ging. Dat laat Febelfin weten, de overkoepelende organisatie van Belgische banken.
De hoeveelheid geld die criminelen via de fraude wisten te stelen kende een sterkere daling. Werd er in het eerste kwartaal van 2018 nog ruim 1,9 miljoen euro buitgemaakt, in de eerste drie maanden van dit jaar ging het om een bedrag van 735.000 euro. Vorig jaar werd een recordaantal Belgen slachtoffer van fraude met internetbankieren. In totaal werden ruim 9700 mensen voor een bedrag van 8 miljoen euro bestolen.
Volgens Febelfin wil de lichte daling van het aantal slachtoffers niet zeggen dat de strijd tegen fraude via internetbankieren gewonnen is. "Fraudegevallen tekenen zich vaak af binnen een cyclisch patroon: soms een stijging, dan weer een daling. Bovendien blijft elk fraudegeval er één te veel. Daarom blijft de financiële sector inzetten op sensibilisering", aldus de organisatie.
Febelfin waarschuwt dat fraudeurs niet alleen via e-mail toeslaan, maar ook via telefoon, sms, WhatsApp en berichten op sociale media bankgegevens proberen te ontfutselen. Een ander "geplaagd kanaal" zijn websites waarop tweedehandsgoederen worden aangeboden. Fraudeurs doen zich voor als koper en vragen het slachtoffer om 1 eurocent over te schrijven, zogezegd om over de juiste naam en het juiste rekeningnummer beschikken. De doorgestuurde betaallink wijst echter naar een phishingsite.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.