Het kabinet wil contante betalingen vanaf 3.000 euro gaan verbieden. De maatregel zou witwassen moeten tegengaan, zo staat in de "aanpak witwassen" van minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid die vandaag aan de Tweede Kamer werd aangeboden (pdf).
Tevens willen de bewindslieden het 500-eurobiljet gaan afschaffen. Volgens de ministers zijn banken bij de aanpak van witwassen de afgelopen jaren een aantal keer ernstig tekortgeschoten. Naast de bestaande regels vinden ze dat er meer nodig is om het witwassen van geld door criminelen te bemoeilijken. Eén daarvan is de aanpak van contante betalingen.
"Het gebruik van contant geld brengt verhoogde risico’s op witwassen met zich. Contant geld is moeilijk traceerbaar en daarom aantrekkelijk om de herkomst van crimineel vermogen te verhullen", zo laat het plan van Hoekstra en Grapperhaus weten. Door een verbod op contante betalingen vanaf een bepaald bedrag zou het witwassen van crimineel geld lastiger gemaakt moeten worden. Bij de hoogte van dit bedrag is onder andere gekeken naar de limiet die in de ons omringende landen geldt. Zo bestaat er in België een verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro.
"Gelet op voorgaande gaan wij een verbod invoeren op contante betalingen boven een bedrag van 3.000 euro. Daarnaast blijven wij deze grens periodiek onderzoeken, in het bijzonder als de grens voor contante betalingen in omringende landen wordt verlaagd", aldus het plan. De maatregel zou vanaf 2021 moeten ingaan en geldt voor betalingen aan ondernemers. "Winkeliers mogen het bedrag dan gewoon niet meer accepteren", zegt Hoekstra tegenover de NOS. Het verbod geldt niet voor particulieren die producten op bijvoorbeeld Marktplaats aanbieden.
Een andere maatregel die de bewindslieden willen doorvoeren is het afschaffen van het 500-eurobiljet. "Contant geld speelt een belangrijke rol bij criminele geldstromen en hoge coupures kunnen hieraan bijdragen", zo staat in het plan te lezen. Het afschaffen van het 500-eurobiljet zou het witwassen van crimineel vermogen via hoge coupures moeilijker moeten maken.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de productie en uitgifte van het 500-eurobiljet in 2019 stopgezet. Het biljet is echter nog wel in roulatie en de ECB heeft aangekondigd dat dit ook de komende tijd zo zal blijven. Nederland zal gaan pleiten voor een einddatum waarop het 500-eurobiljet permanent uit de omloop wordt gehaald. Door de maatregelen moet Nederland internationaal tot de koplopers gaan behoren bij de aanpak van witwassen, stelt Grapperhaus.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.