image

Minister: elektronisch betalingsverkeer zonder storingen onhaalbaar

woensdag 10 juli 2019, 12:04 door Redactie, 17 reacties

Honderd procent beschikbaarheid van het elektronische betalingsverkeer zonder storingen is in de praktijk onhaalbaar, zo heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten bij het aanbieden van de jaarrapportage 2018 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het MOB bestaat uit vertegenwoordigers van diverse aanbieders en gebruikers in het betalingsverkeer.

Volgens Hoekstra blijkt uit onderzoek dat het betalingsverkeer in Nederland robuust is en dat veelgebruikte betaaldiensten, zoals pinnen, iDeal en internet- en mobielbankieren, in hoge mate beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er in reactie op verschillende grote pinstoringen en ddos-aanvallen verbeteracties doorgevoerd. Toch is honderd procent beschikbaarheid zonder storingen in de praktijk niet haalbaar vanwege de complexiteit van en onderlinge afhankelijkheden in de betaalinfrastructuur, aldus de minister.

Hoekstra stelde vorig maand dat contant geld moet blijven in het geval van pinstoringen, zoals het geval was bij vestigingen van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. Het gebruik van contant geld neemt echter af. In de eerste helft van 2018 hebben particulieren 61 procent van hun aankopen bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden betaald met de pinpas en 39 procent met contant geld.

Hoewel particulieren vaker met de pinpas betalen dan contant, is contant geld nog altijd het meest geaccepteerde betaalmiddel, zo blijk uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Zo accepteert 96 procent van de winkeliers contant geld en 82 procent de pinpas. Soms kunnen particulieren niet meer contant betalen. "Dit is vooral problematisch in zogenoemde lokale monopolies, waarin de verkoper goederen of diensten aanbiedt waarvoor de koper nergens of bijna nergens anders terecht kan", aldus het MOB. Het niet kunnen betalen met cash in deze gevallen vindt de organisatie in "principe onredelijk bezwarend".

In mei liet Hoekstra weten dat hij de acceptatie van contant geld in de gaten houdt om te voorkomen dat er een 'point of no return' wordt bereikt. Ook binnen het MOB is hier aandacht voor, aldus de bewindsman. Hij heeft het MOB gevraagd om de visie over contant geld in Nederland bij te stellen. Inmiddels is er een taskforce opgericht die dit zal doen. Eind dit jaar hoopt Hoekstra de uitkomsten met de Tweede Kamer te kunnen delen.

Image

Reacties (17)
10-07-2019, 12:16 door Anoniem
Het MOB bestaat uit vertegenwoordigers van diverse aanbieders en gebruikers in het betalingsverkeer.
Het is opgezet als een contantverbanclub, voorgezeten door DNB, en volgeplempt met banken en grootgrutters.

Het gebruik van contant geld neemt echter af.
Na jarenlange propagandacampagnes van o.a. MOB dat contant maar onhandig zou zijn en pinnen veel gemakkelijker. Met succes is die perceptie bijgesteld, ook al is het eigenlijk niet in het belang van de eindgebruiker, de burger, onee de consument.

In mei liet Hoekstra weten dat hij de acceptatie van contant geld in de gaten houdt om te voorkomen dat er een 'point of no return' wordt bereikt. Ook binnen het MOB is hier aandacht voor, aldus de bewindsman.
Ze hebben dit probleem zelf veroorzaakt en nooit naar serieuze alternatieven willen kijken.

Hij heeft het MOB gevraagd om de visie over contant geld in Nederland bij te stellen.
Zo hou je jezelf natuurlijk mooi bezig.

Oh, en weet je wat ook zo'n mooi "lokaal monopolie" is, naast b.v. de apotheek? Het openbaar vervoer.
10-07-2019, 12:41 door Bitje-scheef
Alles boven de 98% is prima, realistisch gezien. Supermarkten contant geld verplicht accepteren en in de wet opnemen graag.
10-07-2019, 12:52 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Alles boven de 98% is prima, realistisch gezien. Supermarkten contant geld verplicht accepteren en in de wet opnemen graag.
Waarom zouden supermarken verplicht contant geld moeten aannemen in een normale situatie waar pin gewoon werkt ?

Jij hebt het recht contant te willen betalen iemand anders heeft het recht om een Pin betaling te verkiezen boven een contante betaling.
10-07-2019, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Bitje-scheef: Alles boven de 98% is prima, realistisch gezien. Supermarkten contant geld verplicht accepteren en in de wet opnemen graag.
Waarom zouden supermarken verplicht contant geld moeten aannemen in een normale situatie waar pin gewoon werkt ?
Omdat op "werkt gewoon in de normale situatie" afgaan jezelf voor de gek houden is.

Jij hebt het recht contant te willen betalen iemand anders heeft het recht om een Pin betaling te verkiezen boven een contante betaling.
Een "recht" zou betekenen dat je dat altijd moet kunnen als je het wil en is daarmee kandidaat om in de wet verankerd te worden.
10-07-2019, 15:55 door Anoniem
Ik snap niet waarom je geld op een bank moet staan als die daar toch niks meer voor geven. Maar wel je hele prive ermee willen napluizen. En dan waar het kan ook nog kosten aanrekenen.

De polletiek kan roepen wat ze wil. Maar dan rekenen we wel af in Engelse ponden. Of Dirhams. Het is nergens verboden dat je dat niet aan mag nemen.

Verplichten dat je met PIN werkt kan ook al niet. Want los van dat die netwerken niet altijd net werken, kan ook niemand je dwingen dat je het pinkastje van stroom voorziet, je wifi 100% uptime heeft of dat je beboet kan worden als het papierrolletje op is (en die kutbank weer dicht op zon- en feestdag en nog ver rijden ook). Of dat dat kastje per ongeluk in een emmer water is gevallen.

Een overheid die zoiets overweegt moet zelf maar winkels beginnen.
10-07-2019, 18:41 door Anoniem
Met al dit soort zaken mis ik steeds het centraal stellen van je klant.
Waar is de dienstverlening en de dienstbaarheid naar de bevolking of de klant gebleven.

Oke, oke. Nostalgie.
Maar klagen we allen hier niet in een of andere vorm over gebrek aan dienstbaarheid en/of centraal stellen van mensen ipv mensen zien als productie middel!
10-07-2019, 19:00 door Anoniem
Volgens Hoekstra blijkt uit onderzoek dat het betalingsverkeer in Nederland robuust is
Yep, 3 backup/fallback systemen, waarvan geen van de 3 werktte. Zeer robuust.

en dat veelgebruikte betaaldiensten, zoals pinnen, iDeal en internet- en mobielbankieren, in hoge mate beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er in reactie op verschillende grote pinstoringen en ddos-aanvallen verbeteracties doorgevoerd.
Verbeteracties zoals DNS fout configureren zodat de stroom aan digitale betaaltransacties eerst met een omweg via China verliepen, of was dit een geslaagde hack en zegt China xie xie.
Verbeteracties die niet getest kunnen worden, aangezien een testomgeving niet bestaat en er daardoor een groot risico gelopen wordt door nog meer bugs te implementeren en daarmee extra zwakheden voor toekomstige hacks mogelijk te maken.

Toch is honderd procent beschikbaarheid zonder storingen in de praktijk niet haalbaar vanwege de complexiteit van en onderlinge afhankelijkheden in de betaalinfrastructuur, aldus de minister.
Juist ja, complexiteit is het probleem. oud moet blijven , maar verniewing is nodig en zo wordt er maar van alles aan elkaar geknoopt.

Zo, nu m'n alu-hoedje weer op, of ben ik niet de enige die zo kijkt naar wat er allemaal is voorgevallen bij de KPN?
10-07-2019, 23:28 door Anoniem
@ anoniem van 19:00

Volgens mij hebben ze de handdoek al in de ring gegooid.

Weten ze al wat ze moeten doen als er onverhoopt ooit een EMP wapen af zal gaan?
Is daar door cyberdefensie al op geoefend?

Of wordt het dan ti-ta-tovenaar en alles (letterlijk alles met electronica) staat stil.

We hebben ons wel helemaal eenzijdig aan zo'n situatie uitgeleverd
en er staan geen analoge alternatieve systemen naast en tegenover,
zoals de brug, die ook altijd met de hand open te draaien moet zijn.

IoT, ik ben zo blij ermee, biljoen keer biljoen addresssen en nog o zo onveilig.
Alle led lampjes centraal beheerd aan het Internet hangen.
Lekker handig, omdat het nu kan. dan virusje..pats.

En dat kan razendsnel om zich heen grijpen zonder geisoleerde systemen.

#sockpuppet
11-07-2019, 09:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet waarom je geld op een bank moet staan als die daar toch niks meer voor geven. Maar wel je hele prive ermee willen napluizen. En dan waar het kan ook nog kosten aanrekenen.
.

Het is nog erger dan dat. Juridisch gezien is het geld op de bank NIET meer van jou, maar een lening aan de bank (een deposito). Daarom kreeg je vroeger ook rente over je saldo

Daarom kan bij een faillissement van een bank de volgende situatie ontstaan:
Je saldo wordt een vordering van jou op de bank ingevolge het failissement, aangezien jij geen preferente schuldeiser bent mag je achteraan sluiten en is de kans dat je je geld terugkrijgt zo goed als nul
Je schulden worden als bezit van de bank doorverkocht aan een andere partij

Kort door de bocht .. je saldo ben je kwijt, je schulden blijven bestaan

Om te voorkomen dat het volk al direct in opstand komt hebben ze het depositogarantiestelse bedacht waarin de indruk wordt gewekt dat je saldo tot 100.00 veilig is. Maar als er een paar banken gaan, gaan ze allemaal dus dat gaat niet helemaal op.

Sinds kort bestaat er ook alweer zoiets als bail-in wetgeving die banken toestaat om een deel van de tegoeden van klanten te gebruiken om schulden te voldoen om zo omvallen te voorkomen.

Al met al is het hebben van een bankrekening tegenwoordig dus een behoorlijk risico om je geld kwijt te raken, en er staat geen enkele financiele beloning tegenover ... alleen het gemak van kunnen betalen
11-07-2019, 10:39 door Anoniem
Gisteren in de supermarkt deed die pin zooi het weer eens niet.
Grappig, rijen voor de kassa... Cassiere denkt handig te zijn en opent een extra kassa. Een pin-only kassa wel te verstaan.

Duurde toch wel 10 minuten voordat de manager op het lumineuze idee kwam om iedereen die wel gewoon kon betalen ff voor te laten gaan. Briljant!
Wat moeten we nou toch met dat onhandige pin-gedoe? Cash heeft tenminste een beschikbaarheid van 100%, veel meer overzicht over waar je geld blijft. En doorgaans sneller dan die pin-prutsers.
11-07-2019, 11:14 door Anoniem
Na jarenlange propagandacampagnes van o.a. MOB dat contant maar onhandig zou zijn en pinnen veel gemakkelijker. Met succes is die perceptie bijgesteld, ook al is het eigenlijk niet in het belang van de eindgebruiker, de burger, onee de consument.

Vandaar dat iedereen alles contant blijft betalen. Ben overigens pertinent tegen afschaffen contant geld.
11-07-2019, 11:15 door Anoniem
De polletiek kan roepen wat ze wil. Maar dan rekenen we wel af in Engelse ponden. Of Dirhams. Het is nergens verboden dat je dat niet aan mag nemen.

Of in contante euro's, die volgens de politiek ook gewoon moeten blijven. De politiek roept niet dat de euro niet aangenomen mag worden, al vervormt het geluid wellicht in jouw oren.
11-07-2019, 16:07 door Anoniem
Geen last van storingen met Bitcoin en Monero sinds het begin.
11-07-2019, 20:33 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Alles boven de 98% is prima, realistisch gezien. Supermarkten contant geld verplicht accepteren en in de wet opnemen graag.

In de getallen in dit nieuwsartikel staat de post 'pinnen' niet opgenomen. Ik kan mij zomaar voorstellen dat die veel hoger liggen dan iDeal. Een pinstoring (landelijk, overal), waarbij niets werkt, komt niet zo vaak voor. iDeal die eens niet werkt veel vaker.
11-07-2019, 20:40 door Anoniem
Door Anoniem: Geen last van storingen met Bitcoin en Monero sinds het begin.

Ik daag je in dat geval uit je hele salaris van de maand eens te storten in je wallet.
Ga daarna eens zonder pinpas aan de gang en betaal alles met bitcoin.
Van thuisbezorgd.nl tot aan ....(...)...

Kijk een het einde van de maand eens naar de kosten die je gemaakt hebt (incl. fees, valutaverschillen en wachttijden).

Dan snap je waarom deze opmerking er niet toe doet: in Nederland kun je (nog) niet zonder pinnen of euro's. Dus om te weten of je wel of geen storingen hebt op deze alternatieve markten doet er weinig toe: reken elke keer dat je niet kunt betalen maar als storing.
11-07-2019, 21:15 door Anoniem
Door Anoniem: Geen last van storingen met Bitcoin en Monero sinds het begin.
Hoe wil je betalen, als het internet plat ligt?
12-07-2019, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Bitje-scheef: Alles boven de 98% is prima, realistisch gezien. Supermarkten contant geld verplicht accepteren en in de wet opnemen graag.
Waarom zouden supermarken verplicht contant geld moeten aannemen in een normale situatie waar pin gewoon werkt ?
Omdat op "werkt gewoon in de normale situatie" afgaan jezelf voor de gek houden is.

Jij hebt het recht contant te willen betalen iemand anders heeft het recht om een Pin betaling te verkiezen boven een contante betaling.
Een "recht" zou betekenen dat je dat altijd moet kunnen als je het wil en is daarmee kandidaat om in de wet verankerd te worden.
Nogmaals jij kan betaling aanbieden in de vorm die je wilt iemand anders heeft het recht om betaling in een andere vorm te verkiezen.

Het mag niet zo jij dat jij iemand anders mag dwingen jouw vorm van betaling aan te nemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.