Een medewerker van Google die Nederlandse audio-opnamen aan de Belgische omroep VRT lekte heeft het databeveiligingsbeleid geschonden, zo stelt de internetgigant, die tevens maatregelen heeft aangekondigd. De VRT en NOS kwamen woensdag met het nieuws dat gesprekken van Belgen en Nederlanders die via Google Home-apparaten en de Google-assistent op smartphones zijn opgenomen door mensen worden beluisterd.
In de meeste gevallen gaat het om audio die bewust is ingesproken, zoals een vraag over de openingstijden van winkels, maar soms zijn het ook zaken die onbewust zijn opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om telefoongesprekken. In de fragmenten die de VRT kreeg te horen werden ook adressen van mensen genoemd. Die waren zo eenvoudig te vinden en werden vervolgens met de opnames van hun gesprekken geconfronteerd.
Gisteren kwam Google via het eigen blog met een reactie. Daarin stelt het bedrijf dat het essentieel voor spraaktechnologie en producten zoals de Google Assistent is dat "taalexperts" naar de opnamen luisteren. "We hebben net vernomen dat één van de taalcontroleurs ons databeveiligingsbeleid heeft geschonden door vertrouwelijke Nederlandse audio-opnamen te lekken. Onze Security en Privacy Resonse-teams zitten op deze zaak, onderzoeken het en zullen maatregelen nemen. We controleren onze beveiligingsmaatregelen op dit gebied om wangedrag zoals dit in de toekomst te voorkomen", aldus David Monsees van Google.
Verder laat Monsees weten dat apparaten met de Google Assistent "zelden" onterecht worden ingeschakeld omdat ze een geluid in de achtergrond als activatiecommando beschouwen. "We hebben een aantal beveiligingsmaatregelen genomen om valse acceptaties in je woning te voorkomen." Afsluitend merkt Monsees op dat gebruikers het opslaan van audio-data in hun Google-account kunnen uitschakelen of ervoor kunnen kiezen om data elke 3 of 18 maanden automatisch te laten verwijderen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.