De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) verwacht een onderzoek naar Google te moeten instellen vanwege gesprekken die via Google Home-apparaten en de Google-assistent op smartphones zijn opgenomen en door medewerkers worden beluisterd. Mensen die zich gedupeerd voelen worden opgeroepen om een klacht bij de Belgische privacytoezichthouder in te dienen.
Voorzitter David Stevens van de autoriteit stelt dat de toezichthouder op eigen initiatief of na een klacht een onderzoek kan uitvoeren. Eerder riep de Belgische minister van Privacy Philippe De Backer op tot een onderzoek. "We kunnen geen onderzoek voeren na een instructie van een minister, want wij zijn een onafhankelijke toezichthouder", zegt Stevens tegenover de VRT. "Maar wij hebben de boodschap wel begrepen en we zullen deze zaak moeten bekijken, ook in samenwerking met onze Europese collega's."
Google-gebruikers die zich gedupeerd voelen worden opgeroepen om een klacht in te dienen, op grond waarvan er een onderzoek kan worden gestart. "Als mensen zich hierdoor gegriefd voelen of ontstemd zijn, kunnen ze een klacht indienen via ons online formulier." Op deze manier hoopt de toezichthouder inzicht te krijgen waarvan mensen wakker liggen en waar er moet worden opgetreden.
Stevens begrijpt ook dat Google een onderzoek heeft aangekondigd naar de medewerkers die de audio-opnamen met gesprekken van Belgen en Nederlanders aan de VRT lekte. "Voor mij is het duidelijk dat het over persoonsgegevens gaat, dat de Gegevensbeschermingsautoriteit bevoegd is en dat wij wellicht een onderzoek moeten instellen omdat er één of meerdere klachten zullen volgen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.