Het gebruik van 5G-netwerken maakt het straks lastiger voor opsporingsdiensten om hun werk te doen, zo stelt Europol in een vandaag verschenen rapport. 5G zal onder andere voor snellere dataverbindingen zorgen en het toenemend aantal met internet verbonden apparaten aan kunnen.
Ondanks de beoogde voordelen introduceert de technologie ook verschillende uitdagingen voor opsporingsdiensten, aldus Europol. Zo wordt het lastiger om gebruikers aan de hand van de simkaart te identificeren en lokaliseren. "Het is straks niet meer mogelijk om rechtmatige onderzoeks- en surveillancemaatregelen uit te voeren. Eén van de belangrijkste tactische operationele en onderzoekstools wordt daardoor overbodig", staat in het rapport Do criminals dream of electric sheep: how technology shapes the future of crime and law enforcement (pdf).
De eigenschappen van 5G maken het ook lastiger om gebruikers af te tappen. "De opzet van 5G-netwerken houdt in dat informatie is gefragmenteerd, en mogelijk niet beschikbaar of toegankelijk is voor opsporingsdiensten", zo gaat het rapport verder. Andere eigenschappen van 5G zorgen ervoor dat apparaten direct met elkaar communiceren, zonder dat het kernnetwerk van de provider wordt gebruikt.
Als laatste maakt Europol zich zorgen dat end-to-end-encryptie als verplichte standaard aan 5G wordt toegevoegd. Daarnaast is er een optie dat terminalfabrikanten dit zullen toevoegen. "Hoe dan ook, end-to-end-encryptie maakt het onmogelijk om de inhoud van communicatie te analyseren", waarschuwt de Europese opsporingsdienst, die tevens opmerkt dat de mogelijke uitdagingen voor opsporingsdiensten geen prioriteit voor de ontwikkelaars van de technologie lijken te hebben. Europol pleit dan ook voor meer aanwezigheid van opsporingsdiensten in standaardiseringsorganisaties en EU-instellingen om de eigen belangen te behartigen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.