image

2300 computers Britse gezondheidszorg draaien op Windows XP

vrijdag 19 juli 2019, 14:57 door Redactie, 11 reacties

Zo'n 2300 computers van de Britse gezondheidszorg NHS draaien nog op Windows XP, ook al wordt het besturingssysteem al jaren niet meer ondersteund door Microsoft. Dat blijkt uit antwoorden van Jackie Doyle-Price, staatssecretaris voor volksgezondheid, op vragen van parlementslid Jo Platt.

Platt had gevraagd hoeveel machines nog op Windows XP draaien. Het gaat om 2300 van de 1,4 miljoen machines die binnen de National Health Service (NHS) worden gebruikt, wat neerkomt op 0,16 procent. "We ondersteunen NHS-organisaties om hun bestaande Windows-systemen te upgraden, zodat ze kwetsbaarheden verminderen en hun cyberweerbaarheid vergroten", aldus Doyle-Price. Platt heeft ook gevraagd hoeveel computers binnen de NHS op Windows 7 draaien, aangezien de ondersteuning hiervan volgend jaar januari wordt gestaakt. Op deze vraag is nog geen antwoord gekomen.

Begin deze maand verscheen er nog een onderzoek van het Institute of Global Health Innovation van het Imperial College London dat een combinatie van verouderde systemen en een gebrek aan vaardigheden, bewustzijn en investeringen ervoor zorgt dat Britse ziekenhuizen nog steeds kwetsbaar voor cyberaanvallen zijn.

Reacties (11)
19-07-2019, 15:17 door Anoniem
Ga die eens heel snel vervangen...
Of houd die permanent buiten het netwerk.

Als je die ook maar 1 minuut aan het internet hangt heb je een cryptovirus.
19-07-2019, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: Ga die eens heel snel vervangen...
Of houd die permanent buiten het netwerk.

Als je die ook maar 1 minuut aan het internet hangt heb je een cryptovirus.
Waarschijnlijk hangen ze daarom ook niet direct aan het Internet.
19-07-2019, 16:25 door spatieman
eh,, er al eens over na gedacht, dat er software op staat, die waarschijnlijk niet eens op windows 7 kunnen draaien, laat staat op winshit 10 ?
sommige software boeren steken simpelweg de middelvinger op als het er op aan komt.
of kunnen de software niet een omschrijven dat het ook op het eh, moderne winshit 10 kan draaien.
19-07-2019, 17:08 door Anoniem
Door spatieman: eh,, er al eens over na gedacht, dat er software op staat, die waarschijnlijk niet eens op windows 7 kunnen draaien, laat staat op winshit 10 ?
sommige software boeren steken simpelweg de middelvinger op als het er op aan komt.
of kunnen de software niet een omschrijven dat het ook op het eh, moderne winshit 10 kan draaien.

Ook niet in compatiblity mode?
19-07-2019, 19:08 door Anoniem
Ik heb tot 1 maand geleden met mijn 13 jaar oude Windows XP computer gewerkt. Nooit een cryptovirus of andere ellende opgelopen.
Windows 10 is ongetwijfeld veiliger, maar ook veel gebruiksonvriendelijker dan XP. Windows XP is niet voor niets door velen uitgeroepen tot de beste Windowsversie. Het lijkt erop dat men Windows 10 heeft ontworpen onder het motto: leuker kunnen we het niet maken, gebruiksonvriendelijker wel.
De reacties die hierop komen kan ik volledig voorspellen.
19-07-2019, 23:12 door Anoniem
Ik snap best dat bepaalde software niet op hogere versies draaien dan Windows XP. Zolang deze niet (permanent) een verbinding naar buiten hebben kun je zaken redelijk binnen de perken houden.

Anders is het met antivirussoftware op Windows XP: veel bestaande antivirussoftware draait niet meer op dat systeem, dus ben je meteen aangewezen op (ver)oude(rde) veiligheidssoftware. En dan is nog maar de vraag of je nog virusdefinities ontvangt voor zo'n verouderd antivirusprogramma. En in dat scenario hoeft maar één keer een ongewenst bestandje binnen je bedrijfsnetwerk komen, dan zijn de rapen gaar.
20-07-2019, 00:26 door Anoniem
Uit deze tekst blijkt niet of de XP-machines met internet verbonden waren.
Als dit niet het geval is zie ik het probleem niet.
20-07-2019, 00:52 door Anoniem
"De reacties die hierop komen kan ik volledig voorspellen." (anoniem 19/7@19:08)

wedden van niet :-) Ook ik had XP omarmd maar ben toch over gegaan naar een OS wat wel werd ondersteund. Ook ik moest afscheid nemen van het welbekende XP. Dat was niet fijn, maar iedere verandering heeft dat effect. Nu een paar jaar later heb ik er nog geen spijt van.

Vroegah was alles beter; nu is alles anders ...

DDK
20-07-2019, 11:39 door Anoniem
wat alle betwetertjes hier even over het hoofd zien is dat medische apparatuur gecertificeerd moet zijn. Elke aanpassing in de software vereist een hercertificering. Het updaten van een OS kost maanden testen voordat alles opnieuw gecertificeerd is. De kosten daarvan wegen niet op tegen de baten.

Er is totaal geen probleem met het draaien van Windows XP. Je moet er alleen voor zorgen dat alles op infra niveau afgeschermd is.
20-07-2019, 15:21 door Anoniem
Er staat hier blij een XP'tje naast me te draaien voor oude spelletjes. Niks mis mee, hangt niet aan het lokale netwerk, niet aan het internet, lekker afgescheiden van de hele buitenwereld in zijn eigen bubbeltje.
22-07-2019, 09:30 door Anoniem
Dit verbaast me natuurlijk niet. Ik heb alleen in Nederland gezien dat men veel geld uit besteed aan hardware voor ziekenhuizen e.d.

Ik denk dat het ook te maken heeft met software die niet altijd compatibel is met nieuwere OS (correct me if I'm wrong). Heel vaak zie ik nog DOS achtige schermen wanneer ik in het buitenland ben en de dokter even moet bezoeken.

Wat me wel verbaast is dat de aantal maar 0.16% is. Had meer verwacht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.