De politie waarschuwt organisaties via de eigen website voor ceo-fraude, aangezien er tijdens de vakantieperiode een toename van deze fraudevorm is. Zowel stichtingen als beursgenoteerde bedrijven zijn het doelwit van ceo-fraudeurs, aldus de politie.
Oplichters doen zich bij ceo-fraude voor als de directeur van een organisatie of leverancier en proberen medewerkers van de aangevallen organisatie zover te krijgen om geld naar een opgegeven rekening over te maken. Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën liet onlangs weten dat criminelen vorig jaar 300 miljoen dollar per maand via ceo-fraude wisten te stelen.
Volgens de politie is er in vakantieperiodes sprake van een toename van de fraudevorm. "Een mogelijke reden hiervoor is dat bedrijven vooral tijdens de zomervakantie op minimale sterkte werken en vaste mensen worden vervangen door tijdelijke werknemers. Daarnaast is tijdens de vakantieperiode ook de ceo vaak weg. Dit maakt het voor criminelen makkelijker om succesvol toe te slaan", zegt Frank Schilderman, cyberspecialist binnen de politie-eenheid Den Haag.
Volgens Schilderman zijn bedrijven terughoudend met het melden en aangifte doen van ceo-fraude, maar ziet de politie het aantal meldingen wel stijgen. "Dat bedrijven niet altijd aangifte doen, heeft verschillende oorzaken, zoals de angst voor imagoschade", laat Schilderman weten. "Maar om goed zicht te krijgen op de grootte van dit probleem en hierop actief een aanpak te kunnen maken, is het wel heel belangrijk dat bedrijven melding maken of aangifte doen."
Binnen de politie Den Haag start in september een cybercrimeteam dat in ceo-fraude gespecialiseerd is. Dit team zal de kennis die het heeft met de cybercrimeteams van andere politie-eenheden gaan delen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.