Er is een toename van het aantal mensen dat via QR-codes wordt opgelicht, zo laat de politie weten. Bij deze vorm van fraude proberen criminelen ING-klanten een QR-code te laten scannen, waardoor de telefoon van de crimineel aan de rekening van het slachtoffer wordt toegevoegd. Vervolgens kan de crimineel geld van de rekening halen. Ook kan de QR-code naar een phishingsite leiden waar slachtoffers om hun gegevens wordt gevraagd.
Onlangs wist de politie in Rotterdam nog twee personen aan te houden die mensen via QR-codefraude wisten te duperen. Slachtoffers werden met een smoes over parkeergeld verleid tot het scannen van de QR-code. Oplichters passen de tactiek ook via internet toe. Zo worden mensen die spullen via Marktplaats verkopen benaderd door oplichters die het geld via een QR-code willen overmaken. Zodra de verkopende partij de code scant krijgt de oplichter toegang tot zijn rekening.
"Er is een toename in meldingen en aangiftes. Je ziet dat criminelen er volop mee bezig zijn", zegt Roderik Looijs, hoofd van het team cybercrime van de politie-eenheid Oost-Nederland, tegenover de Gelderlander. Vanaf maart is er bij de politie Oost-Nederland een stijging van het aantal slachtoffers dat aangifte doet. Inmiddels gaat het om tientallen aangiften per week. De Fraudehelpdesk werd sinds juni door vijftig slachtoffers benaderd. Volgens Looijs proberen criminelen steeds vaker hun telefoon aan de ING-rekening van het slachtoffer te koppelen. Dit gebeurde onlangs bij een 69-jarige man uit Arnhem die voor 1400 euro werd bestolen, aldus de Gelderlander.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.