Door Anoniem: Ze zitten op de data. Kijk maar eens wat er in je eigen pintransactielijstje staat. Rekeningnummer en kenmerk. TLS weet net zo goed van welk rekeningnummer het geld komt en welk kenmerk ze daar aan gegeven hebben. Datzelfde kenmerk kunnen zij dan weer koppelen aan de kaart waar het krediet op bijgeschreven is.
Andere anoniem hier. Ik denk dat dat niet klopt. In deze video wordt uitgelegd hoe een pinbetaling eigenlijk wordt verwerkt:
https://player.vimeo.com/video/328130021?title=0&byline=0&portrait=0&color=ffffffEr zit een transactieverwerker tussen. Die vangt de pinbetaling op en maakt verbinding met de bank van de klant om de rekening/pasgegevens te controleren en het bedrag af te schrijven. Daarvan krijgt de pinautomaat een terugkoppeling. Aan het eind van de dag maken banken aan de betrokken bedrijven het
totaalbedrag dat rekeninghouders aan die bedrijven hebben betaald over. Een bedrijf aan wie jij een pinbetaling doet krijgt jouw rekeningnummer dus niet te zien. En omdat er geen losse overboeking van jou naar dat bedrijf gaat zie jij in je bankafschrift bij pinbetalingen ook geen tegenrekening staan. Gaat dat bij Translink anders?
Natuurlijk kunnen ze dat, hoe zorgen ze anders dat geld van rekening A op kaart B bijgeschreven wordt? Sterker, dat moeten ze per wet kunnnen: Het betreft financieele gegevens en de belastingdienst zegt dan dat ze moeten kunnen zien wat er precies gebeurd is, en dat moet ook nog eens zeven jaar lang bewaard.
Als dat bij verkoop aan het publiek zo was dan zouden winkels niet meer met contant geld mogen werken. Daar volstaat dat totalen kloppen, en bij pinbetalingen volstaat dat ook, anders waren die pintransactieverwerkers en alle winkels illegaal bezig.
Is "het moet van de wet" hard genoeg bewijs voor jou?
Nee, want "het moet van de wet" klopt al niet.
Maak jij maar hard dat die laatste vier cijfers de enige cijfers zijn die TLS ooit van je bankrekening te zien krijgt. Aangezien zij hun systemen opgezet hebben en jij ze wil verdedigen valt het aan jou om te laten zien dat TLS dat zo gedaan heeft als jij schetst.
Grappig hoe jullie harde bewijzen van anderen willen om te onderbouwen dat hun beeld van de werkelijkheid klopt terwijl jullie zelf niet doorhebben dat jullie je eigen beeld van de werkelijkheid ook helemaal niet zo stevig onderbouwd hebben. Dat bedoel ik niet als verwijt, het is in de praktijk ondoenlijk om van alles wat je denkt te weten te controleren of het wel klopt, en ik ga zelf ook vaker de fout in dan me lief is. Maar probeer je ervan bewust te zijn hoe godsgruwelijk veel je
niet echt zeker weet, en hoe oppervlakkig je kennis is op nagenoeg elk gebied waarin je geen expert bent. Online fora als deze nodigen op de een of andere manier uit om ontzettend stellig en zwartwit discussies te voeren, maar meestal is dat onterecht en zou een veel bescheidener toon van meer realitseitszin getuigen.
Je bent hier druk bezig rookgordijnen op te werpen. De rest moet nog steeds weten over welke transactie het gaat. Dus dat zal minimaal gecommuniceerd worden.
De transactieverwerker weet welke transactie met wie is gedaan. De bank krijgt vermoedelijk al niet meer te zien dan wat er in omschrijvingen staat, en krijgt van die transactieverwerker door welke totaalbedragen naar welke rekening moeten worden overgeboekt.
En die koppeling transactie<->rekeningnummer weet de bank ook en die vertelt het de accountant van TLS ook weer. Waarom zou die dat niet doen?
De accountant van TLS ziet de totaalbedragen die binnenkomen van de banken voor het opladen van OV-chipkaarten en controleert of die overeenkomen met de oplaadtransacties van OV-chipkaarten. De transactieverwerker wordt weer door zijn eigen accountant gecontroleerd en de banken ook. Zowel banken als die accountants schenden hun geheimhoudingsplicht als ze aan elkaar of aan andere bedrijven gaan doorgeven wie welke transacties hebben gedaan, lijkt me.
Natuurlijk weet de bank dat je een bedrag betaald hebt bij TLS. Natuurlijk weet TLS dat je betaald hebt per bank.
Maar die 2 gegevens kunnen pas aan elkaar gekoppeld worden als justitie ze beiden opvraagt ten behoeve van een
onderzoek, niet om jouw bankrekening nummer in de database te zetten "want altijd handig".
Nee, die gegevens
mogen pas aanelkaargekoppeld worden als de overheid dat wil. Dat hoeft niet eens justitie te zijn, de belastingdienst mag het ook.
De aanname dat TLS dat weet klopt vermoedelijk al niet. Dan
kan TLS de koppeling inderdaad niet leggen. Om die koppeling wel te leggen moeten bevoegde instanties (politie, justitie, belastingdienst en anderen) dus zelf gegevens die ze opvragen bij meerdere partijen aan elkaar gaan koppelen.
Maar tussen mogen en kunnen zit een groot verschil. Bij kunnen loop je ook risico, zij het meer diffuus.
Dat klopt op zich, maar
kunnen is, als er een aparte pintransactieverwerker is, al niet meer van toepassing op TLS en beperkt tot bevoegde instanties. Die moeten de gegevens bij verschillende partijen opvragen die elk maar een deel van het plaatje in hun administratie hebben.