Ruim duizend klanten van ING zijn in de eerste zes maanden van dit jaar slachtoffer geworden van de "Tikkietruc", waarbij criminelen via phishing toegang tot Mijn ING wisten te krijgen. Bij de Tikkietruc worden verkopers op Marktplaats benaderd door criminelen die zich als koper voordoen.
Nadat beide partijen een prijs waren overeengekomen stuurden de criminelen een link naar de verkoper met een betaalverzoek van 0,01 euro om zogenaamd de bankgegevens te controleren. Deze link wees echter naar een phishingsite. Vervolgens probeerden slachtoffers via deze phishingsite de Tikkie-transactie uit te voeren, wat vaak meerdere keren mislukte, zo lieten de politie en Fraudehelpdesk eerder al weten. Met de codes krijgen de oplichters toegang tot de rekening van het slachtoffer.
Door preventief handelen wist ING bij een groot aantal klanten schade te voorkomen door transacties bij deze klanten te pauzeren. De bank voorkwam hiermee dat ruim 300.000 euro werd gestolen. Bij 375 klanten slaagden de illegale transacties wel en werd er voor een bedrag van 100.000 euro buitgemaakt, aldus de politie tegenover Security.nl. ING deed aangifte van de frauduleuze transacties waarna de politie een onderzoek startte.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten onderling met elkaar in contact stonden maar zelfstandig opereerden. Verder bleek dat er bij diverse winkels in Groningen betalingen waren gedaan. "Door de Tikkietruc konden de verdachten met hun mobiel, met de illegaal verkregen rekeningen van de slachtoffers, betalen bij deze bedrijven", aldus de politie. De camerabeelden van de winkels werden hierop gevorderd.
Op deze manier kwamen zes verdachten in beeld die voor fraude, computervredebreuk, oplichting en witwassen zijn aangehouden, zo is vandaag bekendgeworden. Het gaat om vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man zonder vaste woonplaats. "De gepleegde misdrijven hadden landelijk impact, omdat de slachtoffers over het hele land verspreid wonen", zo laat de politie verder weten. Alle verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld, in afwachting van een verdere beslissing van de officier van justitie.
De politie laat aan Security.NL weten dat de verdachten met de gegevens die slachtoffers invulden hun telefoon aan de rekening van het slachtoffer toevoegden, zodat ze er contactloos op kosten van het slachtoffer mee konden betalen. In eerste instantie richtten de verdachten zich alleen op Androidtoestellen, maar nadat ING besloot om Apple Pay te ondersteunen zag de politie ook een verschuiving richting iPhones.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.