De overheid trekt 90 miljoen euro uit voor digitale data-uitwisseling in de zorg, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Volgens het ministerie zorgt het digitaal uitwisselen van patiëntgegevens voor een betere kwaliteit in de zorg. Zorgprofessionals zouden eerder alle informatie van een patiënt digitaal beschikbaar hebben en patiënten en mantelzorgers kunnen meer inzicht in hun zorg krijgen.
Om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te versnellen werkt het ministerie samen met de branche- en beroepsorganisaties ActiZ, VGN, GGZNederland, Zorgthuisnl en V&VN. Inmiddels zijn zestien samenwerkingsverbanden in zogenoemde 'proeftuinen' bezig met het uitwisselen van gegevens binnen en buiten de langdurige zorg.
In de proeftuinen wordt er met twee modules gewerkt die betrekking hebben op de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt en het digitaal uitwisselen van gegevens. In de PGO-module slaan zorgaanbieders alle gegevens digitaal op en maken de gegevens beschikbaar voor de Persoonlijke Gezondheidsomgeving van de patiënt.
De opslag en het toegankelijk maken van de gegevens moet voldoen aan de MedMij-standaard. MedMij is een nationaal afsprakenstelsel met technische standaarden en juridische richtlijnen. De afspraken moeten een goede toegankelijkheid en veilige data-uitwisseling borgen, aldus het ministerie.
Bij de eOverdracht-module gaat de zorgaanbieder bij de verpleegkundige overdracht digitaal gegevens uitwisselen met de zorgprofessionals. Zorgaanbieders en samenwerkingsverbanden die van de subsidie gebruik willen maken kunnen tot 1 december een aanvraag indienen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.