Burgers accepteren het gebruik van bodycams, ANPR-camera's en andere sensoren door politie alleen in zeer onveilige situaties en drukke openbare ruimtes en alleen als er aan belangrijke randvoorwaarden wordt voldaan. Dat stelt het Rathenau Instituut aan de hand van onderzoek onder focusgroepen.
Aan de hand van het onderzoek, dat op verzoek van politie werd uitgevoerd, heeft het Instituut acht spelregels opgesteld die de politie kan volgen bij de inzet van sensoren. Camera's, trackers en andere sensoren die de bewegingen van burgers volgen en vastleggen worden steeds meer toegepast. Overheid en bedrijven monitoren daarmee burgers en burgers monitoren weer elkaar, de overheid en zichzelf.
Het Rathenau Instituut onderzocht wat burgers van de inzet van sensortechnologie vinden. "Uit de focusgroepen komt een genuanceerd beeld naar voren van de inzet van sensortoepassingen. Het is niet mogelijk om los van de context te spreken over de acceptatie van bepaalde sensoren of technologieën. Burgers zijn niet voor of tegen bepaalde technologie, zoals bodycams of wifitrackers", aldus het Instituut.
Belangrijke factoren die hierbij een rol spelen zijn het type leefomgeving waarbinnen sensortechnologie wordt toegepast en de mate van veiligheid die burgers ervaren. Burgers zullen de inzet van sensoren eerder accepteren in situaties die ze als onveilig inschatten. Maar ook in deze gevallen moet er aan verschillende randvoorwaarden worden voldaan. Denk bijvoorbeeld aan het wissen van gegevens, het niet delen van data met derde partijen, het voldoen aan de AVG, het vragen van toestemming en duidelijk informeren.
De inzet van sensoren wordt niet geaccepteerd inthuissituaties en in de rustige openbare ruimte als die veilig of licht onveilig is of aanvoelt, behalve als het de veiligheid en leefbaarheid duidelijk verhoogt en belangrijke randvoorwaarden, zoals privacy en persoonlijke vrijheid, worden gerespecteerd.
Aan de hand van het onderzoek kwam het Rathenau Instituut tot acht spelregels voor de inzet van sensoren door politie. Zo moet bij de inzet van sensoren privacy-by-design worden toegepast, moet het gebruik worden beperkt tot onveilige situaties en drukke publieke ruimtes om de persoonlijke vrijheid te waarborgen en moet politie burgers helder en transparant over de inzet van sensoren informeren.
"De uitkomsten van het onderzoek geven richting aan de manier waarop we sensoren toepassen in het politiewerk. Daar zijn we blij mee. We gaan er bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen nadrukkelijk rekening mee houden", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering & Cybercrime bij de politie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.