Door Anoniem: Is dit journalistiek of een opiniestuk van Rinke van den Brink?
Journalistiek. Hij beschrijft niet zijn eigen opinie maar die van hoogleraar kwaliteit en uitkomsten van de zorg Jan Hazelzet. Journalistiek is breder dan alleen gebeurtenissen als auto-ongelukken en kabinetscrises rapporteren.
Yup. Niet dat ik niet moe wordt van steeds hetzelfde riedeltje in het nieuws tegenkomen en nauwlijks tegengeluid, oftewel de discussie wordt door onbalans een zekere richting op gestuurd. Maar mischien zijn er binnen het establishment gewoon geen professoren te vinden die wel iets met privacy ophebben.
Er zit ook echt wel iets goeds in wat Jan Hazelzet voorstaat. Hij pleit namelijk voor verplichte standaardisatie, en dan geen "standaardisatie" op een leverancier die vervolgens de hele markt in zijn zak heeft maar op een set medische basisgegevens die daardoor makkelijker en betrouwbaarder uitwisselbaar zijn dan het overtypen van faxen, wat nu nog vaak genoeg gebeurt.
Alleen wordt dat dan weer verplicht aan het EPD/LSP/hoe-het-deze-week-ook-heet. Kan je zeggen dat dat verziekt is door eerder geklungel, maar ondertussen betekent dat "verplicht" wel dat IEDEREEN VERPLICHT AAN HET EPD MOET, ook al is het alleen maar een soortement van "basis-EPD (dat we dan later uitbouwen)". In die zin is dit voorstel ook... laten we het vriendelijk zeggen, onhandig en niet erg goed doortimmerd. Maar dus wel weer gedram om een EPD.
Overigens vraag ik me steeds meer af of "de digitaal" een soort watershed-momentje opleverde. Voorheen was het allemaal mischien niet makkelijk maar men kreeg het wel voorelkaar. Nu met de digitaal is er toch een gedoe en blijkt niemand zijn werk meer te kunnen doen zonder mythische systemen die niemand goed weet te ontwerpen dus worden er maar misbaksels bij de vleet "de zorgmarkt" ingegooid.
En er zijn situaties dat medische gegevens uitgewisseld moeten worden. Je huisarts doet namelijk niet alles, mensen komen ook wel eens bij een specialist terecht die voor het kiezen van de beste behandeling die basisgegevens goed kan gebruiken.
Dat geloof ik wel, met de kanttekening dat de organisatie van de "zorg" betekent dat er veel data verplicht heen-en-weer uitgewisseld moet worden omdat de taken in kleine stukjes gehakt zijn en over vele poppetjes uitgesprinkeld. Met om te beginnen dat de huisarts voor alle wissewasjes tot en met bijna liggen bloeden in de goot EERST moet worden aangesproken, en zonder diverse doorverwijzingen kan en mag er niets... van de verzekering. Die ook van alles moet weten ook al hoeven ze het eigenlijk niet te weten, maar het is wel verplicht hoor meneer.
Maargoed, wat mij betreft sleep ik zelf wel een papiertje (of desnoods een USB stick oid) met die basisgegevens mee, kan de dienstdoend arts daar even in kijken.
Maar ik heb de indruk dat hij het woord "invoering" niet gebruikt zoals een automatiseerder het gebruikt, maar meer zoals een parlement dat een wet aanneemt dat doet. Het gaat dan om de invoering, in de zin van het verplicht stellen, van een set medische basisgegevens. Dat gaat niet over de techniek en de risico's ervan, en ook niet over wie er uiteindelijk toegang toe krijgt, maar over het vaststellen welke gegevens van belang kunnen zijn voor een behandelaar die een patiënt voor het eerst ziet. Als je het zo leest moet er inderdaad nog meer gebeuren en stort niet de hele wereld om je heen in als eerst gekeken wordt wat er in dat lijstje moet komen en dan pas naar hoe het uitwisselen geregeld wordt. Als je naar dat laatste kijkt zijn privacy en autorisaties razend belangrijk, en die moeten van begin af aan in het ontwerp worden meegenomen, maar noemt hij gelukkig ook direct. Zo kan je het ook lezen.
Ondertussen hebben de sceptici al geconcludeerd dat het weer een hopeloos stuk gepruts is dat waarschijnlijk teveel gaat kosten, te weinig gaat opleveren, behalve grote datalekken en geen controle waar je eigen verplicht ingevoerde data heenvliegt. De ervarling leert dat het wijzer en waarheidsnabijer is om het zo te lezen, in plaats van met een roze bril.