Smart-tv's die standaard verkeer naar Netflix sturen ook al heeft de gebruiker geen Netflix-account en IoT-deurbellen die opnames van voorbijgangers maken zonder dit aan de eigenaar te melden. Het zijn slechts enkele uitkomsten van een grootschalig onderzoek naar Internet of Things-apparaten (pdf).
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het Imperial College London en de Northeastern University. Het vond gedurende een periode van anderhalf jaar plaats en omvatte 81 IoT-apparaten, waaronder rijstkokers, koelkasten, lampen, speakers en televisies, die aan ruim 34.000 gecontroleerde experimenten in twee locaties, de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk, werden blootgesteld. 72 van de 81 apparaten stuurden data naar een locatie die niet van de fabrikant was. Verder bleek dat 56 procent van de apparaten in de VS en bijna 84 procent van de apparaten die in het VK werden getest data naar locaties buiten hun regio stuurden.
Alle apparaten blijken informatie via onversleutelde data te lekken en een passieve afluisteraar kan bij 30 van de 81 apparaten het gedrag van de gebruiker en het apparaat aan de hand van het verkeer afleiden, ongeacht of dit versleuteld is. Tevens blijkt dat tientallen van de apparaten bij het inschakelen data naar derde partijen versturen, waaronder Facebook, Google, Microsoft en Netflix. Tevens blijkt dat een klein aantal cloudproviders het meeste IoT-verkeer zien, waardoor ze een grote hoeveelheid informatie ontvangen over de apparaten die bij mensen thuis staan.
De onderzoekers stelden ook opvallend gedrag van de IoT-apparaten vast. Bijna alle geteste smart-tv's verstuurden data naar Netflix, ook al was er geen Netflix-account op de televisie ingesteld. De Ring-cameradeurbel maakt een video-opname van alle voorbijgangers, zonder dat de gebruiker hierover via de app wordt geïnformeerd. Alleen in het privacybeleid staat dit vermeld. De Zmodo-deurbel uploadt camerafoto's wanneer het apparaat wordt ingeschakeld en maakt ook standaard opnames van voorbijgangers, maar dit staat nergens vermeld. Verder blijkt dat de Alexa-spraakassistent, die alleen op de term "Alexa" zou moeten reageren, geregeld via ongerelateerde woorden wordt geactiveerd.
Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat zorgen over het lekken van gegevens door Internet of Things-apparaten terecht is en dat hier verder onderzoek naar moet worden uitgevoerd. Om verder grootschalig onderzoek naar IoT-apparaten te faciliteren hebben de onderzoekers de code en dataset van hun infrastructuur via GitHub gedeeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.