image

Amazon Echo kan meeluisteren zonder juiste activatiewoord

vrijdag 20 september 2019, 11:00 door Redactie, 4 reacties

De Amazon Echo kan meeluisteren zonder dat gebruikers het juiste activatiewoord hebben gegeven, zo blijkt uit onderzoek van Northeastern University in Boston dat in overleg met de Amerikaanse consumentenvereniging Consumer Reports wordt uitgevoerd.

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond hebben de onderzoekers al een aantal interessante resultaten geboekt. Voor het onderzoek werden vier identieke Amazon Echo-speakers gebruikt, die elk met een ander activatiewoord werden geprogrammeerd. De spraakassistent mocht alleen beginnen met luisteren bij de woorden Alexa, Amazon, Computer of Echo.

Vervolgens werden de apparaten aan gesprekken in drie audioboeken en negen episodes van de Gilmore Girls blootgesteld. Tijdens de Gilmore Girls-marathon begonnen de speakers tien keer met het opnemen van audio in de omgeving, zonder dat het activatiewoord was gegeven. De audioboektest leverde 63 false positives in 21 uur tijd op. Wanneer de speaker via een verkeerd woord werd geactiveerd stopte die wel binnen een aantal seconden met opnemen.

De speakers reageerden onder andere op "I need medical assistance", "It’s actually", "This is on", "Last night", "Confident" en "Marco". Amazon verklaart dat Echo-apparaten kunnen reageren op woorden die op het activatiewoord lijken. Het bedrijf zou bezig zijn om de prestaties van de smart speaker te verbeteren. Eerder dit jaar werd bekend dat Amazon-personeel naar Alexa-opnames luistert.

Reacties (4)
20-09-2019, 14:09 door Anoniem
Het bedrijf zou bezig zijn om de prestaties van de smart speaker te verbeteren. Eerder dit jaar werd bekend dat Amazon-personeel naar Alexa-opnames luistert.

En als ze dat niet meer mogen, kunnen ze de prestaties ook niet meer verbeteren.

Bij alle systemen die van test naar productie gaan is altijd weer gebleken dat je niet alles kunt testen. En al helemaal niet menselijk gedrag. :(

Peter
21-09-2019, 07:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Het bedrijf zou bezig zijn om de prestaties van de smart speaker te verbeteren. Eerder dit jaar werd bekend dat Amazon-personeel naar Alexa-opnames luistert.

En als ze dat niet meer mogen, kunnen ze de prestaties ook niet meer verbeteren.

Bij alle systemen die van test naar productie gaan is altijd weer gebleken dat je niet alles kunt testen. En al helemaal niet menselijk gedrag. :(

Peter
Dat is mijns inziens hun gerechtvaardigd belang, echter is een van de voorwaarden bij verwerking op dit belang dat de betrokkene hierover geïnformeerd is. Hiervoor hebben ze vanuit de AVG 4 weken. Ik ken het privacy statement van Echo niet, maar weet dat dit er in het verleden bij enkele concurrenten niet in stond.
21-09-2019, 09:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-09-2019, 09:13
De beïnvloeding van multi-nationale ondernemingen om de mens door psychologische marketeer methodes het gewenste consumentengedrag bij te brengen is angstwekkend.
De heel zuiver gestelde constatering dat je consumenten zover hebt bepraat dat zij een apparaat in huis halen dat hen feitelijk 24/7 kan afluisteren is griezelig.

In mei 2018 stond in The Washington Post al een artikel m.b.t. deze onbetrouwbare activatiemethode.
https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2018/05/24/an-amazon-echo-recorded-a-familys-conversation-then-sent-it-to-a-random-person-in-their-contacts-report-says/?noredirect=on
De Amazon gehersenspoelde consument zal het worst zijn. Hij/zij weet dit niet of wil dit niet horen, of negeert na lezen deze berichten want het ding blijft een enorm succes. Tussen 2018 en 2019 laat de verkoop van Smart speakers een groei zien van 84 %
https://voicebot.ai/amazon-echo-alexa-stats/
22-09-2019, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: En als ze dat niet meer mogen, kunnen ze de prestaties ook niet meer verbeteren.
Ooit werden testomgevingen ingericht om dingen te testen. Toen het internet er was en gebruik van software veel grootschaliger werd werden mensen uitgenodigd om beta-tester te worden. Dat impliceerde dat je, al dan niet geautomatiseerd, terugkoppeling gaf over de werking. Is er een reden waarom dat niet meer zou werken?

Als je input van echte users "in het wild" wilt hebben om dingen te verbeteren dan kan je dat ook anders doen. Je kan bijvoorbeeld gebruikers in staat stellen om zelf aan te geven dat wat ze zeggen niet goed geïnterpreteerd wordt, en die kunnen dan uitgenodigd worden om zelf bij een opname in te typen wat de tekst is die ze uitspraken. Daarbij geef je mensen zelf de gelegenheid om te kiezen of ervan af te zien het fragment en de correctie in te sturen en dus te bepalen of het fragment verwerkt kan worden om het systeem bij te laten leren.
Door Anoniem: Dat is mijns inziens hun gerechtvaardigd belang,
Afgaande op wat ik erover lees is van gerechtvaardigd belang niet zo makkelijk sprake als iets ook op een andere manier te bereiken is die duidelijk minder inbreuk op de privacy maakt. Volgens mij heb ik zo'n alternatief net beschreven.

Wat ook problematisch is met spraakherkenning is dat alles opgevangen kan worden, inclusief dingen die onder het strengere regime van bijzondere persoonsgegevens vallen. Zeker als de kans bestaat dat mensen gaan meeluisteren is moeilijk vol te houden dat de verwerking neutraal is in dat opzicht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.