Door Anoniem: Kun je ook je smartphone melden?
Nee, het "IoT Device Security" onderzoek van de Aurotiteit Telecom richt zich niet op de veiligheid van smartphones. Smartphones zijn een probleem op zich. Het is helaas niet eenvoudig een eenduidige definitie van slimme apparaten of het begrip "IoT" te geven, maar desktops, laptops, tablets, smartphones vallen daar gewoonlijk
niet onder.
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_thingsDat onderscheid is verwarrend, omdat in de perceptie van de meeste mensen een mobieltje nu eenmaal een slim "ding" is dat ook aan het internet hangt. Om daarom een helderder idee te geven, waar het hier om gaat: het 'Report on IoT Device Security' van de Autoriteit Telecom geeft een onderzoek weer naar de volgende klassen van apparaten:
o LAN-routers
o speelgoed
o IP-camera's
o slimme sloten
o baby monitors
o thermostaten
Grofweg kan men stellen dat het bij het IoT gaat om slimme voorwerpen die in verbinding met het internet staan, maar waarop men zelf geen extra apps kan installeren of waarvoor het zelf verrichten van updates voor de leek moeilijk of praktisch onuitvoerbaar is. Daardoor verouderen ze op den duur en is de veiligheid niet (langer) te garanderen.
Een smartwatch, waaronder ook een Fitbit, of een smart-TV, zijn onder deze definitie twijfelgevallen, omdat een app op je mobieltje met Buetooth daar mee kan communiceren. Een smart-tv met Wifi heeft meestal een soort App Store die de fabrikant er op nahoudt. Desondanks is de consument vaak niet zelf in staat om de firmware daarvan te upgraden.
Een slimme koelkast, met een internet aansluiting, valt er zeker wel onder de definitie. Een router ook. Maar een sprekende kinderpop of een bluetooth-oortje ook? Geen idee, maar zo'n oortje zou jou, als de luidspreker stil is, ook stiekem kunnen afluisteren. In geval van gerede twijfel kan men de vraag aan de Autoriteit Telecom voorleggen.
Het gaat bij het onderhavige IoT vervolgonderzoek van de Autoriteit Telecom vooral om de schijnbaar alledaagse huishoudelijke voorwerpen, die met het internet of met andere objecten kunnen communiceren, en die al dan niet met behulp van sensoren autonome beslissingen kunnen nemen.
De elektronica fabrikanten zijn heel creatief in het bedenken van de meest uiteenlopende slimme, zij het vaak erg onveilige, apparaatjes. Vaak zijn ze grappig maar overbodig, en de verstandige consument doet er daarom goed aan ze met enige reserve te gebruiken en ze met gezonde argwaan te bekijken. Vandaar het Meldpunt.