image

Meer Belgische internetgebruikers slachtoffer van phishing

vrijdag 27 september 2019, 16:06 door Redactie, 3 reacties

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn meer Belgische internetgebruikers het slachtoffer van phishing geworden dan in het eerste kwartaal. Daarmee is ook het aantal slachtoffers in de eerste helft van 2019 hoger uitgekomen dan het aantal slachtoffers in de eerste helft van vorig jaar.

Dat meldt Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken. In het tweede kwartaal werden 1810 Belgen via phishing voor meer dan 1,9 miljoen euro bestolen. In het eerste kwartaal ging het nog om 1189 slachtoffers die voor 735.000 euro werden gedupeerd. Het totaal aantal slachtoffers voor de eerste helft van 2019 bedraagt daardoor 2999, met een schadebedrag van ruim 2,6 miljoen euro.

In de eerste helft van 2018 werden 2646 Belgen opgelicht voor een bedrag van ruim 3,7 miljoen euro. Het aantal slachtoffers neemt dus toe, maar het totale schadebedrag is gedaald. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde schadebedrag per slachtoffer 1422 euro, dit jaar is dat 885 euro. Febelfin merkt op dat de impact per slachtoffer erg kan verschillen. Het ene slachtoffer werd voor 0,99 euro bestolen, terwijl er ook gevallen bekend zijn waarbij tienduizenden euro's werden gestolen.

"De stijging tegenover het vorige kwartaal toont aan dat cyberfraude een cyclisch gegeven is waarin na een daling de inspanningen van cybercriminelen worden opgevoerd en de waakzaamheid bij het publiek wellicht afneemt", aldus Febelfin. De organisatie merkt op dat het belangrijk blijft om internetgebruikers te informeren over de gevaren van phishing en het feit dat cybercriminelen steeds nieuwe kanalen gebruiken om mensen op te lichten.

Image

Reacties (3)
27-09-2019, 17:04 door Anoniem
Toch jammer dat er weer voor victim blaming gekozen wordt in plaats van banken op te roepen phishing bestendige inlogmethoden te ondersteunen. Webauthn is niet vatbaar voor het kopiëren van inloggegevens waardoor er geen phishing meer kan plaatsvinden.

Helaas heeft het bankenkartel er voor besloten deze 2,6 miljoen bij de samenleving te deponeren, immers kan je niet zonder bankrekening en is wisselen van bank geen optie omdat geen enkele bank veilige, open standaarden ondersteund. Gevolg is dat we allemaal betalen voor een probleem wat prima op te lossen is.
27-09-2019, 22:07 door Anoniem
Wat is dat toch elk jaar opnieuw met die toename van dit soort criminaliteit in Belgie??
Wij als Nederlanders zijn toch niet slimmer?
29-09-2019, 23:08 door Anoniem
Kan nog leuk worden icm met die vingerafdrukken
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.