Al jarenlang blijkt uit onderzoeken dat tweedehands harde schijven die op online marktplaatsen en veilingsites worden aangeboden allerlei privédata bevatten en de situatie is nog altijd niet veranderd, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire op basis van eigen onderzoek.
Voor het onderzoek kochten de onderzoekers tweehonderd tweedehands harde schijven in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. 59 procent van deze schijven was niet goed gewist en bevatte nog persoonlijke data van de vorige eigenaar. Het ging onder andere om salarisgegevens, privéfoto's, bedrijfsdocumenten, visumaanvragen, cv's en sollicitatiebrieven, lijsten met wachtwoorden, scans van paspoorten en rijbewijzen, belastingdocumenten, bankafschriften en andere data. De gegevens zijn volgens de onderzoekers voor identiteitsfraude en afpersing te gebruiken.
Van de tweehonderd harde schijven was 26 procent adequaat gewist en was er geen enkele data te achterhalen. Een zelfde percentage was geformatteerd. Bij deze schijven was het relatief eenvoudig om gegevens terug te halen. Zeventien procent bevatte verwijderde gegevens die ook eenvoudig waren te herstellen. Bij zestien procent van de schijven was geen enkele moeite gedaan om gegevens te verwijderen. De resterende harde schijven waren defect.
Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat ondanks berichtgeving over tweedehands harde schijven met privédata en advies van allerlei partijen verkopers hier niet mee bekend zijn of hier niet naar handelen. Om data permanent te verwijderen wordt onder andere het gebruik van Darik’s Boot and Nuke (DBAN) aangeraden of het boren van gaten in de harde schijf met een boor.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.