Het moet eenvoudiger voor gemeenten, zorginstanties en andere partijen worden om gegevens uit te wisselen over 'kwetsbare burgers' die kampen met 'meervoudige problematiek', zo heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Het gaat in dit geval om burgers die op verschillende vlakken problemen hebben, zoals zorg en schulden. Het moet volgens de minister eenvoudiger voor gemeenten en andere partijen worden om informatie over deze personen uit te wisselen en zo tot een betere aanpak te komen. Op dit moment ontbreekt een juridisch kader waarin de gegevensverwerking is geregeld voor samenwerking tussen meer dan twee partijen.
Daarnaast heeft de Autoriteit Persoonsgegevens meerdere malen kritiek geuit op het bestaande juridisch kader voor de gegevensverwerking bij de aanpak van meervoudige problematiek in het sociaal domein. Volgens de toezichthouder ontbreekt er op dit moment een expliciete wettelijke taak voor het college van Burgemeester & Wethouders om tot een dergelijke aanpak te komen. Daardoor is er geen goede juridische grondslag zoals de AVG verplicht.
Ollongren wil dan ook de wet aanpassen voor gegevensuitwisseling en privacy bij de aanpak van meervoudige problematiek. Daardoor wordt het mogelijk om data over 'kwetsbare burgers' tussen meerdere partijen uit te wisselen. Het gaat dan bijvoorbeeld om burgers die zelf om hulp vragen, professionals die vermoeden dat er sprake is van meervoudige problematiek en wanneer een medeburger of niet-betrokken professional een signaal afgeven. Het college wordt hierbij de verantwoordelijke voor de gegevensverwerking en coördinatie.
De minister merkt op dat duidelijke wettelijke kaders de burger moeten beschermen tegen onnodige verspreiding van zijn gegevens onder partijen die samenwerken aan zijn ondersteuning. Daarnaast is het niet de bedoeling dat er een ruimere gegevensuitwisseling voor handhaving, opsporing en vervolging mogelijk wordt. "Dat betekent dat het juridisch kader voor de verkrijging van gegevens ten behoeve van opsporing en vervolging, dat is vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering, in dit kader nadrukkelijk niet wordt aangepast", schrijft Ollongren.
Tevens voegt de minister toe dat er "strikte eisen" worden gesteld aan de verwerking van de ontvangen gegevens. Ook zal bekeken worden wat een noodzakelijke bewaartermijn is voor het aangelegde dossier en wanneer verzamelde gegevens weer vernietigd moeten worden. Het wetsvoorstel dat het uitwisselen van de gegevens mogelijk maakt zou eind 2020 aan de Tweede Kamer moeten worden aangeboden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.