Door security matters: Ik hoop dat Arnoud zijn licht hier nog een keer over kan laten schijnen. Het blijft complexe materie.
De rubriek "juridische vraag" op deze website is niet een forum-post als de jouwe met "juridische vraag" in de titel, het is echt een aparte rubriek. Je kan bij alle vragen die Arnoud Engelfriet heeft beantwoord het e-mailadres vinden waar je de vragen voor die rubriek aan kan richten. Als je antwoorden van hem wilt voor dingen die hij niet al beantwoord heeft (er is naar gelinkt door anderen), dan zou ik zeggen: stuur een e-mail naar dat adres met een goed geformuleerde vraag waaruit beter dan uit je forum-topic blijkt over welke situatie je het precies hebt en wat je nodig hebt om daar verder mee te komen.
Ik zou je echter eerst aanraden, ook al ben je geen jurist, om zelf de GPL 2.0 en eventueel andere licenties waarmee je te maken hebt te bestuderen. Voor de GLP zijn uitgebreide FAQs beschikbaar. Deze vraag met antwoord uit de FAQ voor GPL 2.0 lijkt me relevant voor jouw vraag:
Is making and using multiple copies within one organization or company “distribution”?
No, in that case the organization is just making the copies for itself. As a consequence, a company or other organization can develop a modified version and install that version through its own facilities, without giving the staff permission to release that modified version to outsiders.
However, when the organization transfers copies to other organizations or individuals, that is distribution. In particular, providing copies to contractors for use off-site is distribution.
https://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0-faq.html#InternalDistributionHet eerste deel van het antwoord bevestigt wat anderen al hebben gesteld: je hoeft niet je eigen sourcecode ter beschikking te stellen aan anderen.
Het tweede deel vind ik ook interessant: het suggereert dat als je een externe ontwikkelaar aan de sourcecode laat werken die dat niet thuis mag doen, dan is het namelijk off-site en geldt het wel als verspreiding.
Kijk ook naar de andere vragen, ook als je niet op het eerste gezicht ziet waarom die relevant voor jou zijn. De vraag die ik citeerde is een andere dan jij stelde, en toch geeft hij inzicht. Dat kan bij andere vragen ook zo zijn.
Klik ook op het kopje "philosophy" bovenaan die pagina, daar wordt uitgelegd wat de achterliggende gedachte van vrije software is. De uitleg bevat een link naar een uitleg van de filosofische en praktische verschillen tussen vrije en open source software, geschreven vanuit het perspectief van aanhangers van vrije software.
Zonder dat je die ideeën zelf moet gaan onarmen, je mag het er natuurlijk stevig mee oneens zijn, zijn die nuttig om te begrijpen wat men eigenlijk met de GPL 2.0 (en latere versies) beoogt te bereiken, en dat begrip is een goede basis om te snappen wat je wel en niet met GPL'ed software kan doen en moet laten. En als je dat snapt én respecteert verklein je de kans aanzienlijk dat je er blunders mee begaat.
Het is ook van belang om te weten hoe ermee wordt omgegaan als je toch een licentie schendt. Natuurlijk hangt dat af van wie de precieze auteur van de software is en hoe die ermee omgaat, maar voor de Free Software Foundation (van de GPL) en een flink aantal projecten werkt het zoals hier beschreven (beide sites beschrijven dezelfde principes):
https://www.fsf.org/licensing/enforcement-principleshttps://sfconservancy.org/copyleft-compliance/principles.htmlDe eerste site beschrijft ze voor software die onder het GNU-project valt, de tweede voor een aantal andere aangesloten projecten (er is een pagina op die site die ze opsomt).
Het komt er in het kort op neer dat het doel altijd is om simpelweg te bereiken dat de schending ophoudt, dat discreet af te handelen en pas naar de rechter te stappen als er met een overtreder niet op een schappelijke manier uit te komen is. Let op dat beëindigen van een overtreding behoorlijk ingrijpend kan zijn voor een bedrijf dat software aan derden levert (niet jouw situatie), dan moeten er hals over kop alternatieven gevonden worden en dat kan een hoop ontwikkelwerk met zich meebrengen. Maar ze zijn er niet op uit om je met draconische schadevergoedingen financieel uit te wringen, het is geen verdienmodel.
Voor zover ik weet (van op allerlei IT-nieuwssites en in blogs van betrokkenen lezen hoe dat gaat) zijn deze beschrijvingen behoorlijk representatief van wat je van de FLOSS-wereld kan verwachten. Maar nogmaals, er kunnen altijd uitzonderingen bestaan, want de auteursrechten op software liggen bij de makers ervan en je kan nooit uitsluiten dat iemand het op een heel andere manier aanpakt.
Ik denk dat je, als het bij intern gebruik blijft, niet in de buurt komt van dit soort situaties.
Ik ben geen jurist, dus ik garandeer niet de juistheid van wat ik hierboven geschreven heb.