Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Ik vind het wel een goed idee.
Kun je ook uitleggen waarom?
Omdat blijkt dat door DNA misdaden worden opgelost.
Dat weegt voor mij erg zwaar.
Okee. Probleem is echter dat "DNA lost misdrijven op" impliceert "DNA van alle mensen in een database lost
alle misdrijven op" niet opgaat. Sterker, "... lost
meer misdrijven op" gaat ook al niet eens automatisch op.
Daarnaast is er nog dat er op "DNS lost misdrijven op" ook nog wel een en ander aan te merken is, namelijk dat we geen flauw benul hebben hoe nauwkeurig en sterk de tot "bewijs" bestempelde onderzoeksresultaten nou eigenlijk zijn.
Er zijn aanwijzingen dat forensisch gezien "DNA" lang zo sterk niet is als wel gedacht. Nouja, gemakshalve aangenomen. Wat onder andere tot gevolg heeft dat als je de hele bevolking door je onderzoek heenhaalt, je zomaar met een berg false positives kan komen te zitten. Die allemaal nagetrokken moeten worden en dat is ook niet gratis.
En dat kan bij wijze van spreken leiden tot het van haar bed lichten van een oud omaatje terwijl op camerabeelden te zien is dat de dader een vent van rond de 25 is. Ook zonder DNA gebeurt dat soort rare dingen wel eens en dan vraagt iedereen zich af hoe dat nou kan. Nou, meestal omdat er rechercheurs obsesief gefocust raakten en tegenstrijdige aanwijzingen gingen negeren. Het blijft dus mensenwerk.
Dan komt er om de hoek kijken dat we de rechtspraak zo, en expres zo, opgezet hebben dat we liever een schuldige laten lopen dan dat we een onschuldige veroordelen. Daar gaat deze database effectief tegenin. "Want DNA liegt niet." Nou, eh, dat doet het dus wel, maar hoeveel precies en wanneer en waarom, dat weten we maar ten dele. Dat zijn zelfs vooral (ruwe) schattingen uit wat kansrekening en verder een hoop aannames.
Als iedereen weet dat hij snel in beeld kan zijn bij een misdaad kan dat ook preventief werken.
Zo werkt dat meestal niet, nee. Net als dat eindeloos boetes verhogen niet een automatisch "preventief" effect hebben. Maar ze spekken wel de schatkist. "DNA" spekt niet direct de schatkist, maar is wel een controlemiddel. "We weten je te vinden, burger!" maar dat soort uitspraken zijn veel effectiever tegen politieke dissidenten dan tegen mensen die moeite hebben zich te beheersen, of die gewoon nul respect hebben voor het andermans-zijn van bezit, of noem maar op. Dus dan moet je je afvragen, waarom doet de overheid het echt?
En bedenk, Napoleon heeft ons allemaal geregistreerd in een bevolkingsregister en daarom hebben we ook een familienaam, en dat heeft hij precies gedaan om politieke dissidenten in het ootje te houden. Het bleek verder administratief "wel handig" dus de ambtenaren hielden 'm er in, maar de oorsprong is dus wel echt politiek gemotiveerd als controlemiddel. Op die manier raak je door zelfcensuur ook weer vrijheid kwijt.
Het moet dan als het ware al bij de opvoeding uitgelegd worden.
"Dit zijn de consequenties"
Zoals ouders nu (hopelijk) ook al doen
Je ziet dat de bevolkingsgroepen waar dat minder gedaan wordt, tot meer aanraking leidt met de politie. Als in: "Zoon komt thuis met brommer. Pa vraagt niet waar die vandaan gekomen is, maar feliciteert zoonlief met de vangst. Politie komt aan de deur wegens gestolen brommer in de voortuin. Pa slaat zoon tot moes, niet vanwege diefstal, maar wegens schande voor de familie."
Maar ik zie niet in hoe iedere burger preventief in een opsporingsdatabase stoppen helpt met de opvoeding. Het helpt wel erg met het principe van "onschuldig tot het tegendeel bewezen is" om zeep helpen. Dat is voor mij een hele sterke reden om precies dit niet te doen.
Ik zou dus dat "dit zijn de consequenties" op een andere manier willen aanpakken, die de onschuldige burger met rust laat. Dat laatste doet deze database nu net niet, en valt alleen daarom al voor mij gelijk af. Als consequentie van trouwheid aan het "onschuldig tot het tegendeel bewezen is"-principe.
Veel mensen kunnen "vrijheid" ook niet aan des te meer een reden.
*kuch* Sorry, nee, dat is niet des te meer reden, nee.
Zowel België als Nederland geven hoog op van "vrijheid", recht vanuit het hart van het staatsbestel, en dat kun je dus niet zo maar even bij het grof vuil zetten. Ongeacht of jij vindt dat anderen die vrijheid niet aankunnen. Dat gaat niet. Daar heb je rekening mee te houden en dat betekent dus ook dat je niet ongebreideld de vrijheid hebt om anderen hun vrijheid af te nemen.
Maar Recep Tayyip Erdo?an had het al over de Democratische trein, en dat hij wilde uitstappen als hij op het station kwam waar hij wilde zijn. Hij is nu grote chef van een best erg groot en overwegend leeg land, dus als je echt denkt dat op deze manier vrijheden afnemen en rechtsprincipes afbreken een goed idee is, dan nodig ik je uit je bij hem een plekje uit te zoeken. Ruimte genoeg daar. En logische consequentie van wat je zegt.
Hier is de ruimte om te zeggen "vrijheid kun je niet aan, die heb je dus ook niet nodig" toch een stuk kleiner.
Maargoed, het is ook niet makkelijk dus ik vind het prima als je verwoordt wat je vindt ook al blijken er wat gaten in de redenering te zitten. Mischien nog even beter over nadenken, ook als je het eigenlijk nog steeds een goed idee vindt, want mischien kom je dan wel met betere argumenten. En die hoor ik graag.