Een voormalig hoofdagent van de eenheid Den Haag is wegens het grasduinen in politiesystemen veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur. Ook mag de man drie jaar lang geen publiek ambt uitoefenen. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 240 uur en een verbod van vijf jaar geëist .
De man, die inmiddels bij de politie is ontslagen, zocht tussen januari 2015 en juni 2017 bijna 1300 keer naar informatie, aldus het OM. Een groot deel van de bevragingen had niets met zijn werk te maken en vond ook buiten werktijd plaats. Informatie over personen, kentekens en andere zaken printte hij en nam die mee naar huis. Vanaf juli 2016, toen hij bij de Landelijke Eenheid in opleiding was als persoonsbeveiliger, ging hij via zijn Haagse politieaccount door met het bevragen van het politiesysteem, terwijl dat vanuit die opleiding juist werd afgeraden.
Naar aanleiding van het grote aantal bevragingen startte de Rijksrecherche in februari 2017 een strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdagent. Daaruit kwam naar voren dat de man geregeld ontmoetingen had met iemand die bij de politie bekend was. Deze persoon, zijn entourage en hun auto's werden geregeld door de hoofdagent in het systeem gecontroleerd.
De rechter stelde dat de verdachte zich meermalen schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk en schending van zijn ambtsgeheim. "Politiegegevens zijn naar hun aard vertrouwelijk en dienen slechts ten behoeve van strikt geformuleerde doeleinden die samenhangen met de wettelijke taak van de politie. Burgers moeten zich erbij neerleggen dat gegevens aangaande hun persoonlijke leven binnen de grenzen van de wet in de politiesystemen worden verzameld. Daar staat tegenover dat zij van politiefunctionarissen mogen verwachten dat deze zich houden aan de hun bij wet opgelegde beperkingen en op een zorgvuldige en respectvolle wijze omgaan met de gegevens van burgers", aldus de rechter in het vonnis.
Volgens de rechter heeft de man door zijn handelen misbruik gemaakt van zijn positie en als zodanig het aanzien en de integriteit van de politie geschaad. Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechter rekening met het feit dat de man niet eerder voor een misdrijf veroordeeld is geweest en de gevolgen die de zaak op zijn privéleven had. Aan de andere kant laakte de rechtbank dat de man geen verantwoordelijkheid voor zijn daden wil nemen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.