Zo'n twintig bedrijven hebben gisteren een intentieverklaring ondertekend om mee te doen aan een alternatief straftraject voor jonge cybercriminelen. Het pilotprogramma "Hack_Right" is een initiatief van de Politie en Openbaar Ministerie (OM) in samenwerking met Reclassering Nederland, Halt en de Raad voor de Kinderbescherming.
Om 'first offenders' op het rechte pad te krijgen en te houden werd Hack_Right bedacht. Het is een alternatief, onderdeel of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van cybercrime hebben gepleegd en bereid zijn zich op een positieve manier te ontwikkelen, komen ervoor in aanmerking. Daarnaast moet het om een eerste cyberdelict gaan.
Hack_Right bestaat uit vier modules, namelijk herstel, training, alternatief en coaching. Via de modules wordt geprobeerd het gedrag van de jongeren te veranderen. Vorig jaar deden elf jongeren aan de pilot van Hack_Right mee. In de meeste gevallen maakt een leeropdracht onderdeel uit van het Hack_Right-traject. Jongeren doen hierbij een opdracht voor een deelnemend bedrijf. Eind vorig jaar lieten politie en het OM nog weten dat ze bedrijven zochten die aan Hack_Right wilden meewerken.
De politie meldt nu dat er zo'n twintig bedrijven zijn gevonden die bereid zijn om jeugdige cyberdelinquenten een plek te bieden. Het gaat zowel om grote als kleine bedrijven op het gebied van cybersecurity, de bankensector en accountancy. Per jaar worden zo’n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime. Tegen het eind van dit jaar telt de pilot, die anderhalf jaar terug werd gelanceerd, zo'n 20 deelnemers.
"We moeten niet wachten tot jonge hackers zich hebben ontwikkeld tot grote criminelen”, stelde officier van justitie Martijn Egberts tijdens de bijeenkomst met de bedrijven. "Juist wanneer jongeren de eerste stapjes op het criminele hackpad zetten, moeten we ze vinden en het traject Hack_Right laten volgen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.