image

Privacy First bezorgd over invloed Google op basisonderwijs

donderdag 7 november 2019, 13:34 door Redactie, 9 reacties

Privacystichting Privacy First maakt zich zorgen over de invloed van Google op het basisonderwijs. Het techbedrijf voorziet openbare scholen op grote schaal van Chromebooks, die het door Google ontwikkelde Chrome OS draaien. Daarnaast geven sommige scholen zelfs Google-lessen, Google Skills For Kids, waarbij kinderen het gebruik van Google Drive, Google Presentaties en de Google-zoekmachine leren.

"De Chromebooks zijn slechts een middel om te verkrijgen waar het Google daadwerkelijk om gaat. Data, het liefst zoveel mogelijk. Data is de olie van deze tijd. Bedrijven als Google worden exorbitant rijk omdat zij in data handelen", zegt Simone van Dijk van Privacy First. "Merkwaardig genoeg blijken wij telkens weer bereid om deze zo waardevolle data gratis weg te geven. En niet alleen onze data, ook de data van onze kinderen."

Volgens Van Dijk lijken ouders, leraren en overheid zich niet bewust te zijn van wat er speelt. Via de Chromebooks kan Google allerlei informatie verzamelen waarmee het gedrag van kinderen is te voorspellen en te sturen. Het gaat dan niet alleen om leerresultaten, maar ook 'restdata' zoals de snelheid van typen, gemaakte spelfouten en contacten. Deze informatie is te combineren met de data van klasgenootjes en andere gezinsleden, waardoor Google ook inzicht krijgt wat zich binnen een gezin afspeelt, waarschuwt Van Dijk.

Deze informatie wordt via de Chromebooks gratis en zonder enige nadere overdenking weggegeven, gaat de adviseur van Privacy First verder. Ze stelt dat kinderen op deze manier niet meer zelf kunnen beslissen wat ze later over zichzelf openbaar willen maken. "Wij ontnemen hen het recht om ongezien fouten te kunnen maken. Wij brengen hun recht op vrijheid en democratie ernstig in het geding", aldus Van Dijk, die vindt dat het een taak van ouders, leraren en overheid is om kinderen tegen deze 'dataroof' te beschermen. Daarmee verwijst ze naar een onlangs uitgezonden aflevering van VPRO Tegenlicht over surveillancekapitalisme, waarin werd besproken hoe techbedrijven data van mensen verzamelen en verzilveren.

Reacties (9)
07-11-2019, 14:11 door Anoniem
1984 George Orwell goed voor die man dat ie niet meer leeft.
Heeft zich ongetwijfeld al meerdere malen omgedraaid in zijn graf.
Te geflipt voor woorden wat er zich nu allemaal voor onze ogen afspeelt.
07-11-2019, 15:01 door Anoniem
Volgens Van Dijk lijken ouders, leraren en overheid zich niet bewust te zijn van wat er speelt. [...] Van Dijk, die vindt dat het een taak van ouders, leraren en overheid is om kinderen tegen deze 'dataroof' te beschermen.

Ouders: het gros snapt niet wat Google, het inetrnet, een computer/chromebook allemaal echt is. Het is voor hen net als een koffiezetapparaat of een auto kopen. Ze gebruiken het, maar snappen niet hoe het werkt.

Leraren: idem. Met als extraatje, dat die onderwijzers al verzuipen met al het andere werk dat in hun schoot geworpen is. Alles wat ouders niet willen doen, of geen tijd vor hebben, wordt bij de scholen gedumpt.

Overheid: politici snappen niet echt waar het over gaat.
De effecten zijn pas over jaren te zien (als ze zelf al weer vertrokken zijn).
Elke activiteit kost geld. en dat hebben ze er structureel niet voor over. De rijken regelen het zelf wel. De rest zoekt het maar uit. (kapitalisme)
Enig echt lange termijn beleid voor goed onderwijs, maatschappelijke ontwikkelingen, een goede digitale vaardigheid van de burgers faciliteren is nergens te bekennen. Of zijn alleen maar mooie woorden. Maar geen daden.
07-11-2019, 16:00 door Anoniem
Ik gok meer op de komende generatie, want de huidige is al goed verziekt en dom gemaakt. Zo las ik onlangs de de Amsterdamse burgemeester, in een gevalletje moskee met versterker en oproepen doen, een en ander nog even "aan de grondwet moest toetsen". Terwijl ik toch echt nog uit mijn hoofd geleerd heb dat burgers, maar ook gemeenten, helemaal niks aan de grondwet kúnnen noch mogen toetsen.

Even snel wat googelen doe ik natuurlijk ook, of even in de wikipedia loeren. Maar wel nog met een basis. De kleutertjes van vandaag weten alleen nog maar in google kijken en op de feesboek. En wat lees je dan? Hoe het in Amerika moet. Want daar kun je als burger (of gemeente) wél een rechtstreeks beroep op de grondwet doen. Maar in Nederland niet. Terwijl we zelf zuchten dat zulke imams niet helemaal lekker integreren, zit het jonger volk van nu onkundig te uit-tegreren. En dat geknoei vind je tegenwoordig niet enkel onder burgemeesters maar ook in de politiek, de rechterlijke macht, en de controlerende macht.

Ik denk ook niet dat dat met deze generatie nog goed komt, want als het op een beeldscherm staat geloven ze het nog meer dan als het in de krant staat. Dat is echt hopeloos geworden. Dat is een generatie die zich later graag laat begraven in een kist met wifi. Want dan is het minder eng.

De spruiten die nu opkomen. Die alleen nog weten wat een bord pap is, maar Google zegt ze nog niks. Daar is mijn enige hoop nog op gevestigd. Vandaar waarschijnlijk dat Google zijn liefdadige werken ook al op die generatie richt.
08-11-2019, 12:49 door Anoniem
Ik ben nog van de generatie, die de tafels heeft moeten opdreunen.
Die op de knokkels van twee naast elkander gelegen handen de dagen van de maand leerde berekenen.
Nu weet men amper wat er met het begrip etmaal wordt bedoeld. Hoeveel uur is dat dan, meester?

We leerden nog netjes onze kroontjespen vasthouden,
terwijl de wijsvinger bewoog op de samengelegde duim en middelvinger.
Daarom heette het ook index.

Niet verder in de inktpot dopen, kindertjes, dan de helft van het oogje,
vanwege de vlekken en wegblijven met vloepropjes.

Nu schrijven velen met gekromde vingers als een soort van roofvogel, de rode wouw.

Ik gebruikte nog de negenproef om grote staartsommen snel na te kunnen kijken.
Termen optellen en vermenigvuldigen en dan een krul erdoor.

Ik maakte nog volop dictees en zat een hele vakantie te zwoegen op het cahier des verbes
(ja ook in Nederland met een taak op het lyceum, kwam daardoor allemaal goed).
Later bij een visite in de Camarques was dat wel handig. "Sur le pont d'Avignon".

Wie kan er nog werken met de rekenlineaal en gebruikt niet slechts een gewone en een grafische rekenmachine?
Wie gebruikter ook online tools, zoals de lambda generator?

Nu werk je met twee duimpjes op een schermpje en geloof je ook vaak in alle info,
die op dat schermpje te zien is, meestal kritiekloos. Je bent zo'n getraind aapie.

Je houding naar de wereld, global village genaamd, is veranderd.

Gooi het telraam niet te snel het raam uit met het ABC-boek en aap-noot-mies erachteraan.
Eens zul je het weer hard nodig hebben als er iets compleet uitvalt in digital city of the future.

Jodocus Oyevaer
08-11-2019, 13:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Dat is een generatie die zich later graag laat begraven in een kist met wifi. Want dan is het minder eng.
Proest, gelukkig was ik geen melk aan het drinken :P
08-11-2019, 13:32 door Anoniem
Wat moeten we die kinderen dan geven? Linux?
Want Windows 10 is ook een groot privacy lek.

Peter
08-11-2019, 14:28 door Anoniem
@ 12:49 door Anoniem ( Heer Oyevaer )

24 uur, meester, zeg ik zonder te googlen. knipoog knipoog

Ik ben het roerend met u eens, doch... tijden veranderen. De hummeltjes van tegenwoordig krijgen al op jonge leeftijd
een tablet in plaats van een telraam in hun handjes geduwd.

Zoek op internet maar eens naar "Ipad school Maurice de Hond".

Verder... google, FB etcetera is bijna overal prominent aanwezig en met elk bezoek aan een website kom je direct of indirect in aanraking met die bedrijven.

Dat gaat nooit meer weg. Google, FB, Apple etc spinnen er garen bij als ze weer iets weten over een gebruiker.

Zo was ik begin september iets meer als een week in Zwitserland, samen met mijn persoonlijke spionetje, en die wist feilloos te vertellen waar ik van minuut tot minuut was.

Tegen een tiener zeggen dat een smartphone of google of chromebook hun bespioneert is water naar de zee dragen, immers, die tiener ervaart geen hinder van het gebruik ervan.

Als uw generatie en de mijne is uitgestorven blijven er mensen over die hun hele hebben en houden aan een of ander bedrijf toevertrouwen,

Hopelijk leest u dit en kunt u er wat mee.
08-11-2019, 19:08 door Anoniem
De totalitaire regimes van de toekomst gaan het ongezien gemakkelijk hebben om te filteren.
11-11-2019, 21:11 door [Account Verwijderd]
Wat is het alternatief voor het basisonderwijs? Vanuit de overheid is er een budget voor een krijtbord per klas per tien jaar waar de maatschappij verwacht dat de school digiborden heeft en computers gebruikt worden in het onderwijs.

De basisschool van mijn kinderen vroeg mij op een zeker moment of ik ze kon helpen bij de keuze voor nieuwe hardware.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op Chromebooks, omdat dit aanmerkelijk voordeliger wat in aanschaf, maar vooral ook het beheer dat enig ander OS.

Ik ben zelf een Linux liefhebber in combinatie met diverse open source applicaties en dat zou wat mij betreft de standaard moeten zijn in het voortgezet onderwijs en wetenschappelijk onderwijs, maar voor een basisschool gewoon te complex in het beheer.

En ja, Google doet dit conform het heroïne model, eerst gratis beschikbaar stellen en later tegen betaling de gebruikersdata verkrijgen, net zoals dat bij Microsoft en Apple gebeurt, met het verschil dat Google for Education geen datamining kent en in geval van Microsoft en Apple dit vanaf dag 1 gebeurt.

Daarnaast is Microsoft Windows 10 op dit moment nog steeds niet AVG compliant.

Ik ben benieuwd wie er een beter alternatief hebben voor het basisonderwijs voor Chromebooks en die ook nog beheerd kunnen worden door een leerkracht m/v.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.