De gemeente Rotterdam gaat alle vierhonderd handhavers in de stad met een bodycam uitrusten, zo blijkt uit een document van het College van Burgemeester en Wethouders aan de Rotterdamse gemeenteraad (pdf). Het afgelopen jaar vond er een pilot plaats waarbij handhavers van een bodycam werden voorzien.
De camera werd alleen ingeschakeld in gevallen waarbij er agressie of geweld tegen de handhaver werd toegepast, aldus het College. Uit interviews die na de proef volgden blijkt dat handhavers de bodycam een zinvolle aanvulling op hun standaarduitrusting vinden en dat die die de-escalerend werkt. De camera vergroot het veiligheidsgevoel van de drager, zo blijkt uit het onderzoek onder de deelnemende handhavers.
De handhavers laten verder weten dat burgers over het algemeen de bodycam zelf opmerken. "Alleen het dragen van een bodycam heeft dan al effect op het gedrag van burgers. Dit wordt nog versterkt door het knipperende groene lampje van de bufferstand op de bodycam", zo stelt het College. "Burgers hebben dan vaak het idee dat de bodycam permanent opneemt terwijl dit feitelijk niet het geval is."
Het College is zeer te spreken over de effecten die de bodycam op het gedrag van burgers heeft en het verbeterde veiligheidsgevoel bij handhavers. Er is daarom besloten om alle vierhonderd handhavers met een bodycam uit te rusten. De eenmalige aanschafkosten bedragen 250.000 euro. Daarnaast is er een jaarlijkse abonnementsprijs van 60.000 euro.
Volgens het College is er veel aandacht besteed aan de privacyaspecten bij het gebruik van de bodycam. Zo wordt er alleen opgenomen in het geval een situatie dreigt te escaleren of al is geëscaleerd. Om ervoor te zorgen dat ook de aanleiding van een incident wordt opgenomen maken de bodycams gebruik van pre buffering. Hierbij worden de voorgaande twee minuten na het indrukken van de opnameknop ook opgenomen. Wanneer de opnameknop niet wordt ingedrukt worden de beelden om de twee minuten overschreven.
Het beeldmateriaal wordt versleuteld op de bodycam opgeslagen. De data bevindt zich niet op een verwisselbare geheugenkaart. Verder zou het beeldmateriaal niet zonder speciale kabel zijn uit te lezen. "Deze speciale kabel is niet verkrijgbaar bij een elektronicawinkel", aldus het College. Zodra de bodycam op het dockingstation van de handhaver wordt aangesloten, worden de beelden naar een server gestuurd. Daar zijn ze voor twee functionarissen toegankelijk, die niet in dienst van Stadsbeheer zijn.
De beelden mogen alleen worden ingezien of overgedragen bij een vordering van het Openbaar Ministerie, een klacht tegen de handhaver of bij een inzageverzoek door de gefilmde burger. Het beeldmateriaal wordt in principe 28 dagen bewaard en daarna automatisch gewist, tenzij de beelden zijn opgevraagd. Dan worden de beelden zolang als nodig opgeslagen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van software die privacygevoelige informatie zoals kentekens of huisnummers automatisch onherkenbaar maakt. Deze software wordt toegepast na een klachtenprocedure of een inzageverzoek van een burger.
""Zoals aangegeven brengt de inzet van bodycams ook privacyrisico's met zich mee. Voordat gestart kan worden met de definitieve implementatie waarbij alle handhavers worden uitgerust met een bodycam dient er een Data protection impact assessment (DPIA) opgesteld worden", zo laat het College weten. Met de DPIA worden de privacyrisico's in kaart gebracht en hoe die zijn te verkleinen. Afhankelijk van de uitkomst van de DPIA moet de verwerking van het beeldmateriaal eerst met de Autoriteit Persoonsgegevens worden overlegd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.