Het besluit of het luchtalarm per 1 januari 2022 wordt uitgefaseerd is uitgesteld naar eind 2020, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten. Voorlopig blijf het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) dan ook gewoon in gebruik.
"De technologische ontwikkelingen om burgers te bereiken zijn enorm verbeterd. Naast de sirenes is er een compleet pakket aan middelen die de overheid in geval van een noodsituatie kan inzetten, zoals NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media", zo liet de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) eerder weten.
Volgens de NCTV hebben deze middelen als groot voordeel dat ze ook te gebruiken zijn om een gericht handelingsperspectief te bieden. "Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen." Oorspronkelijk was het plan om het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem vanaf 2018 uit te faseren. Die datum bleek niet haalbaar, waarop 1 januari 2021 als nieuwe einddatum werd gegeven. Deze datum is nu naar 1 januari 2022 verschoven, als wordt besloten het WAS uit te faseren.
"Ik heb overwogen dat het draagvlak en vertrouwen om te komen tot een besluit tot uitfasering essentieel is. Ik heb daarom besloten om het WAS vooralsnog te continueren", aldus Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Zo moet onder andere NL-Alert verder worden geoptimaliseerd en moeten er passende afspraken zijn gemaakt en ingevoerd voor hoog-risico locaties zoals bij enkele chemisch-industriële complexen. Verder wil de minister dat er voldoende vertrouwen in de robuustheid van de crisiscommunicatiemiddelen is.
Grapperhaus merkt op dat het huidige Waarschuwings- en Alarmeringssysteem na 1 januari 2021 ongeveer vier jaar kan worden voortgezet. Hiervoor moeten er wel een aantal maatregelen worden genomen, waaronder het verlengen van onderhoud- en beheercontracten dan wel het opnieuw aanbesteden, het vervangen van computers van de bediensystemen en het vervangen van onderdelen in het transmissiesysteem. De minister stelt dat de storingsfrequentie van het WAS in deze periode naar verwachting zal toenemen waardoor intensiever onderhoud nodig is. De kosten voor het voortzetten van het WAS in deze periode worden begroot op 4,5 miljoen euro.
Na deze vier jaar moet het alarmsysteem worden vernieuwd, wat naar schatting 56 miljoen euro zal kosten. Grapperhaus laat aan de Tweede Kamer weten dat hij samen met de veiligheidsregio's en het Instituut voor Fysieke Veiligheid zal zorgen voor verdere doorontwikkeling van crisiscommunicatiemiddelen, waaronder in belangrijke mate NL-Alert. In het najaar van 2020 zal de minister vervolgens een besluit nemen of het WAS per 1 januari 2022 wordt uitgefaseerd (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.