image

Overheid lanceert Basisscan Cyberweerbaarheid voor bedrijven

donderdag 14 november 2019, 10:52 door Redactie, 8 reacties

Het Digital Trust Center (DTC) van de Rijksoverheid heeft vandaag de Basisscan Cyberweerbaarheid voor ondernemers gelanceerd. Op basis van 25 stellingen, bijvoorbeeld over het gebruik van een wachtwoordmanager en het maken van back-ups, krijgt de gebruiker een rapport met tips en aanbevelingen om de eigen cybersecurity te verbeteren.

De stellingen zijn gerelateerd aan vijf basisprincipes, namelijk het inventariseren van kwetsbaarheden, het kiezen van veilige instellingen, het uitvoeren van updates, het beperken van toegang en het voorkomen van virussen en andere malware. De scan is volgens het DTC in vijf minuten uit te voeren. Na het beantwoorden van de 25 stellingen wordt er een rapport gegeneerd, waarin per principe wordt weergegeven in hoeverre de basis op orde is.

"Voor het benutten van alle economische kansen is het noodzakelijk dat ondernemers hun cyberveiligheid op orde hebben en hun klanten hierin vertrouwen hebben: zonder veiligheid is online ondernemen niet mogelijk. De Basisscan Cyberweerbaarheid is een goede en snelle ondersteuning, zeker voor kleinere bedrijven, om een beeld te krijgen van hun digitale veiligheid en biedt advies hoe deze te verbeteren", aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Het Digital Trust Center is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en is opgezet om ondernemers met veilig digitaal ondernemen te helpen.

Reacties (8)
14-11-2019, 11:54 door MathFox
De scan overtuigt mij niet, het is duidelijk gebaseerd op de algemeen bekende "goede adviezen" zonder rekening te houden met de specifieke situatie van de aanvrager. De vraag "levert een oud-medewerker zijn sleutels in" stellen aan een ZZP-er is belachelijk. (En zo zijn er nog een half dozijn anderen; met name voor niet-microsoft gebruikers.)
14-11-2019, 12:22 door Anoniem
Door MathFox: De scan overtuigt mij niet, het is duidelijk gebaseerd op de algemeen bekende "goede adviezen" zonder rekening te houden met de specifieke situatie van de aanvrager. De vraag "levert een oud-medewerker zijn sleutels in" stellen aan een ZZP-er is belachelijk. (En zo zijn er nog een half dozijn anderen; met name voor niet-microsoft gebruikers.)
Het is een "basisscan," geen "op de organisatie toegespitste audit." Als je serieus met dit onderwerp bezig bent, slaan de vragen uberhaupt nergens op, ze zijn dan veel te eenvoudig. Voor MKB-ers zonder degelijke IT afdeling is het aan de andere kant misschien wel nuttig. Verder snap ik je Microsoft opmerking niet, de vragen zijn allemaal technologie en software onafhankelijk gesteld.
14-11-2019, 12:44 door Anoniem
Door MathFox: De scan overtuigt mij niet, het is duidelijk gebaseerd op de algemeen bekende "goede adviezen" zonder rekening te houden met de specifieke situatie van de aanvrager. De vraag "levert een oud-medewerker zijn sleutels in" stellen aan een ZZP-er is belachelijk. (En zo zijn er nog een half dozijn anderen; met name voor niet-microsoft gebruikers.)

Basis ... en het zal je verbazen hoe laag het basisniveau bij de beschreven doelgroep is.
14-11-2019, 12:52 door Anoniem
Door MathFox: De scan overtuigt mij niet,

> De scan is volgens het DTC in vijf minuten uit te voeren.

Had je een overtuigende scan verwacht in 5 minuten tijd voor een gemiddelde ondernemer?
Dit is laaghangend fruit pakken, en dat scheelt. Simpel.

Wat misschien nuttiger zou zijn geweest is om voor te stellen hoe die 5 minuten nog effectiever ingezet konden worden.
14-11-2019, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MathFox: De scan overtuigt mij niet, het is duidelijk gebaseerd op de algemeen bekende "goede adviezen" zonder rekening te houden met de specifieke situatie van de aanvrager.
Gebeurt nogal eens dat grote organisaties zoals de overheid aannemen dat heel de wereld precies zo (dys)functioneert als zijzelf. Dus in die zin is een logisch voortvloeisel van wat Ambtenaartjes die leuk een projectje draaien dat wel aardig staat op hun ceevee.

Als je serieus met dit onderwerp bezig bent, slaan de vragen uberhaupt nergens op, ze zijn dan veel te eenvoudig. Voor MKB-ers zonder degelijke IT afdeling is het aan de andere kant misschien wel nuttig.
Spits het hele feest dan toe op MKB-ers, aangezien grootbedrijven het zeker wel zelf kunnen. Maarja, dat beketent echt werk in je projectje steken. Niet dat ik als MKB-er of ZZP-er of gewoon systeembeheerder nou zo'n vertrouwen zal stellen in ICT-advies van de overheid. En Ambtenaartjes weten dat stiekem toch ook wel, dus waarom echt werk verzetten? Nou dan.
14-11-2019, 16:21 door Anoniem
Ben ik de enige voor wie de scan werkelijk helemaal niets doet?

Na op deze URL https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/basisscan-cyberweerbaarheid/#/welkom op start te klikken blijft het leeg, klik ik dan op "Rapport basisscan" dan kan ik inderdaad een pdf downloaden, en in dit geval staat daar (begrijpelijk) niet veel zinnigs in.
14-11-2019, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem: Ben ik de enige voor wie de scan werkelijk helemaal niets doet?

Na op deze URL https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/basisscan-cyberweerbaarheid/#/welkom op start te klikken blijft het leeg, klik ik dan op "Rapport basisscan" dan kan ik inderdaad een pdf downloaden, en in dit geval staat daar (begrijpelijk) niet veel zinnigs in.
Ik krijg een blanke pagina. Leuk toch, die websites helemaal opgebouwd uit en met javascript dat het vervolgens niet doet.

Of (andere dan deze) websites die een blik werpen op je user agent en dan maar besluiten je precies nul bytes te geven. Zo gaat dat in "standaard html"-land.
16-11-2019, 11:12 door PJW9779
"Basisscan Cyberweerbaarheid is een goede en snelle ondersteuning" stelt staatssecretaris Mona Keijzer.
Dat is wellicht een tikje overdreven.
Hooguit maakt het van degene die de scan invult - en dat is al heel wat! - van onbewust-onbekwaam tot bewust-onbekwaam.

Maar zoals de intro-pagina 'Achtergrond & selectievragen' al stelt lijkt de Basisscan voornamelijk bedoeld "om een statistisch beeld op te bouwen van de digitale weerbaarheid van ondernemend Nederland".
Gelet op invullers en vragen-opties is te betwijfelen of dit resulterend statistisch beeld valide is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.