Amsterdam wil digitaal de meest veilige stad worden en om dat te bereiken wordt er een taskforce Digitale Veiligheid ingezet, zo heeft burgemeester Halsema bekendgemaakt. Volgens de gemeente is cybercrime ook voor de stad een probleem en kan het inwoners, bedrijven en overheid op allerlei vlakken raken.
"Amsterdam doet het goed in vergelijking met veel andere steden in binnen- en buitenland. Maar snelle digitale ontwikkelingen dwingen ons om constant alert te zijn. Een stad die open staat voor nieuwe technologie, moet ook een stevig antwoord hebben op cybercriminaliteit en onvoorziene uitval", zegt Halsema. Om de dreiging in kaart te brengen is er een Digitaal Veiligheidsbeeld Amsterdam gemaakt (pdf).
Daarin worden verschillende scenario's besproken. Zo houdt de gemeente rekening met mogelijke verstoring van systemen door bijvoorbeeld een ransomware-infectie en diefstal van data door cybercriminelen. Aan de andere kant zijn er ook risico's voor burgers, bijvoorbeeld door de opkomst van onveilige Internet of Things-apparaten en cyberpesten. Een andere dreiging die de gemeente noemt is nepnieuws.
De aangekondigde taskforce moet nu de weerbaarheid van de stad vergroten en het digitale bewustzijn van alle Amsterdammers verhogen. Daarvoor gaat de taskforce aan de slag met politie en Openbaar Ministerie, maar ook met maatschappelijke organisaties. Zo zal de uit drie fte's bestaande taskforce op korte termijn een gedetailleerd actieprogramma voor de komende jaren opstellen en de gemeente waar nodig adviseren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.