De meeste aangiftes van internetoplichting worden niet in behandeling genomen, zo blijkt uit cijfers die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer stuurde. Vorig jaar ontving het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie bijna 44.000 aangiftes.
Een stijging van 14 procent ten opzichte van 2017, toen het om 38.300 aangiftes ging. Van de bijna 44.000 aangiftes die vorig jaar werden gedaan, werden er 7200 ingetrokken. In ruim 13.000 gevallen ging het om niet vervolgbare aangiftes. Zodoende bleven er 23.400 aangiftes over. Daarvan zijn er zo'n 5100 door het LMIO in behandeling genomen.
Vorig jaar zijn er 281 verdachten van internetoplichting door de politie bij het OM aangeleverd. Een zaak tegen een verdachte kan vaak meerdere aangiftes bevatten. Uiteindelijk werden er 218 zaken van internetoplichting door het OM afgedaan. Bijna de helft van de verdachten is gedagvaard voor de strafrechter en een klein deel van de verdachten heeft een OM-strafbeschikking opgelegd gekregen. De overige zaken zijn al dan niet voorwaardelijk geseponeerd of gevoegd bij andere strafzaken tegen een verdachte.
Dit jaar zijn er tot 1 juli 26.300 aangiftes binnengekomen. Een jaar eerder waren er dat in dezelfde periode nog 19.800. Van de 26.300 aangiftes zijn er 2500 door het LMIO in behandeling genomen en bijna 4300 ingetrokken. De politie laat weten dat het aantal aangiftes weliswaar is gestegen, maar dat van deze aangiftes ook een toegenomen aantal weer is ingetrokken. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 142 verdachten van internetoplichting door de politie bij het OM aangeleverd. 180 zaken tegen verdachten van internetoplichting werden in deze periode door het OM afgedaan.
Grapperhaus laat weten dat de stijging van het aantal aangiftes van internetoplichting niet specifiek te wijten is aan één fenomeen of trend. "Wel wordt een toename gezien van fraude waarbij de betaling heeft plaatsgevonden via een betaalverzoek. Mogelijk dat aandacht via de media voor internetoplichting en oproepen tot het doen van aangifte een stijging heeft veroorzaakt", aldus de minister.
De minister laat verder weten dat naast het strafrechtelijke traject er ook alternatieve interventies door de politie plaatsvinden, zoals een 'stopgesprek'. De verdachte wordt dan gevraagd om slachtoffers terug te betalen, waardoor slachtoffers de aangifte kunnen intrekken en strafvervolging wordt voorkomen. Wanneer een verdachte niet meewerkt wordt er alsnog een strafrechtelijk traject ingezet.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.